Jongeren die energiedrankjes drinken, gebruiken vaker drugs

Jongeren die regelmatig energiedrankjes drinken, gebruiken vaker cocaïne en lopen een hoger risico op alcoholisme. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de University of Maryland School of Public Health onderzochten meer dan 1.000 jongeren tussen de 21 en 25 jaar oud. Ze gingen na hoe vaak ze energiedrankjes consumeren en of ze illegale drugs gebruiken.

Cocaïne en medicijnen

Uit de resultaten blijkt dat de jongeren met een voorliefde voor cafeïnehoudende drankjes vaker cocaïne gebruiken dan hun leeftijdsgenoten die zelden of nooit energiedrank drinken. Ze gebruiken ook vaker medicijnen zonder medische reden en lopen een hoger risico om verslaafd te geraken aan alcohol.

"Gebruikers van energiedrankjes lopen een verhoogd risico op misbruik van andere stimulerende middelen", luidt de conclusie. Waarom dat zo is, hebben de wetenschappers nog niet achterhaald. Daar is meer onderzoek voor nodig, onder meer bij tieners.

De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence.

News

meer News

Spotlight

Hoe saai is jouw datingprofiel?

Iedereen die single of poly is, zit tegenwoordig op een datingapp om nieuwe mensen te leren kennen. Maar hoe weet je of jouw datingprofiel niet te saai is? Maak kennis met de tegenhanger van de ‘red flags’, de ‘beige flags’.

meer Spotlight