Journalistenverenigingen en Europese Commissie veroordelen moord op Maltese blogster

door
Belga
Leestijd 2 min.

De journalistenverenigingen International Federation of Journalists (IFJ) en European Federation of Journalists (EFJ) veroordelen dinsdag de moord op de Maltese blogster Daphne Caruana Galizia. De Europese Commissie verklaarde "zwaar geschokt" te zijn over de aanslag met een autobom van dinsdag op de blogster, en liet weten dat "gerechtigheid moet geschieden". "We zijn geschokt dat de bekende, gerespecteerde journaliste Daphne Caruana Galizia gisteren is omgekomen bij wat lijkt op een gerichte aanslag", aldus Europese Commissiewoordvoerder Margaritis Schinas, die de blogster een "pionier van de onderzoeksjournalistiek in Malta". "Het recht van een journalist om onderzoek te voeren, moeilijke vragen te stellen en verslag uit te brengen is een van onze kernwaarden en moet te allen tijde worden gewaarborgd", aldus de woordvoerder nog.

"We zijn diep geschokt door een nieuwe moord op een journalist in Europa", zegt ook voorzitter van de EFJ Mogens Blicher Bjerregård. "Dit overlijden en de omstandigheden ervan moeten snel en grondig worden onderzocht. Dit herinnert ons eraan dat de veiligheid van journalisten een prioriteit moet blijven voor de Europese Unie."

De journalistenverenigingen wijzen er nog op dat de vrouw volgens mediaberichten twee weken geleden nog een klacht indiende bij de politie omdat ze bedreigd werd.

Volgens de zoon van Caruana Galizia, die lid is van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), zitten de Maltese autoriteiten mee achter de moord. Hij beschuldigt premier Joseph Muscat en zijn entourage ervan "de overheid, de politie en de rechtbanken vol oplichters te hebben gestoken".

De blogster had in de lente verschillende schandalen onthuld rond naasten van Muscat, en vooral zijn vrouw, die rekeningen geopend zouden hebben in Panama om onder meer smeergeld over te maken vanuit Azerbeidzjan. Muscat sprak van "de grootste schande binnen de politieke Maltese geschiedenis", maar hield wel zijn kabinetschef in dienst die eveneens geheime rekeningen in Panama zou bezitten.

Dinsdag zei de premier nog dat hij in het buitenland veiligheidsexperts zal rekruteren om de dader(s) te vatten. "We zullen elke steen omkeren", klonk het.

bron: Belga