Kanye West noemt slavernij "een keuze"

De Amerikaanse rapper Kanye West komt de laatste tijd regelmatig in opspraak. Deze keer zorgt hij voor controverse met een uitspraak in een interview met de entertainmentwebsite TMZ. Daarin noemt hij slavernij "een keuze". 
door
heleen.savels
Leestijd 2 min.

"Wanneer je over slavernij van 400 jaar hoort. 400 jaar lang? Dat klinkt als een keuze", zei West. Hij voegde hieraan toe dat "we momenteel kiezen om slaven te zijn". Zijn uitspraken lokten boze reacties uit van een zwarte medewerker van TMZ. "We kampen met marginalisatie van ons volk als gevolg van 400 jaren slavernij waarvan jij zegt dat het een keuze was. Ik ben geschokt." De uitspraak lokte ook verontwaardigde reacties uit op sociale media.

De rapper verdedigde zichzelf op Twitter. "Voor alle duidelijkheid. Natuurlijk weet ik dat slaven niet uit vrije wil werden vastgeketend en op een boot gezet. Mijn punt is dat we slaven bleven, ook al waren we in de meerderheid, wat betekent dat we geestelijk tot slaaf waren gemaakt."

Donald Trump

De rapper, die de afgelopen weken honderduit tweette over zijn steun voor Donald Trump, sprak met TMZ over de president, vrijdenken en etiketten voordat hij tot slavernij overging.

Aan het begin van het interview bevestigde de echtgenoot van Kim Kardashian opnieuw zijn steun voor de Amerikaanse president. Hij verklaarde ook waarom hij een foto tweette waarop hij een 'Make America Great Again'-pet draagt. "Ik voelde een vrijheid door iets te doen dat iedereen je afraadt", vertelde de rapper.