Kastengeweld in India beëindigd

In India is er een akkoord bereikt om de rellen rond de kastenrechten stop te zetten. Sinds vrijdag vonden er protesten plaats, waarbij negentien doden vielen.
door
Jolien
Leestijd 2 min.

In de Indiase deelstaat Haryana kwamen leden van de Jat-kaste op straat om quota te eisen voor arbeidsplaatsen in de openbare sector en voor studieplaatsen voor hun kinderen aan de universiteit. De gewelddadige betogingen hebben aan minstens negentien mensen het leven gekost. Ruim 200 mensen raakten gewond. De situatie is intussen gekalmeerd, omdat de autoriteiten akkoord zijn gegaan met de eisen van de Jat-kaste. Ze hebben een voorstel op tafel gelegd, die aanvaard is door de manifestanten. De Jats hebben toegezegd een einde te maken aan hun protestacties.

Watertoevoer

De avondklok, die sinds het uitbreken van het geweld werd ingesteld, is op sommige plaatsen weer opgeheven. Ook werden door de manifestanten tal van wegen geblokkeerd en was de toevoer naar de waterzuiveringsinstallaties van de Indiase hoofdstad Delhi afgesloten, waar zo'n 20 miljoen mensen wonen. Het zal nog enkele dagen duren voordat de waterdistributie in de stad weer is genormaliseerd.

Quota

De Jats zijn een kaste van landbouwers en behoren officieel tot de welgestelde klassen in India. Ze willen echter dat hun kaste als ‘achtergesteld' wordt omschreven zodat ze ook quote krijgen voor gegarandeerde overheidsjobs en studieplaatsen in de universiteit. De Jat-gemeenschap vertegenwoordigt 29% van de bevolking van Haryana.

In maart 2014 had de Indiase regering besloten de kaste in het hele land quota toe te kennen, maar die beslissing werd later door het hooggerechtshof geannuleerd.

Foto AFP / STRDL

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight