Kate Ryan: "Is moeder worden geen egoïstische keuze?"

Zangeres Kate Ryan telt 38 zonnige lentes, maar kinderen heeft ze nog niet. Ergens zou ze wel kinderen willen, maar langs de andere kant weet ze niet of dat zo'n goed idee is.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Met haar nieuwe single ‘Gold' is Kate Ryan helemaal terug van (even) weggeweest in het muzieklandschap. De 38-jarige zangeres uit Tessenderlo, die ons land in 2006 vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival in Athene, overschreed met haar nieuwe nummer de kaap van een miljoen streams.

Ecologische voetafdruk

Maar naast zangeres is ‘kniezwengel' Kate ook plusmama van de dochter van haar vriend Kristof. Zelf is ze er nog niet uit of ze al dan niet kinderen wil. “Ik word van links naar rechts geslingerd. Vaak denk ik dat het goed is zoals het nu is. Maar soms slaat de twijfel toe en denk ik dat ik in actie moet schieten. Dat geeft wel wat stress. Mijn biologische klok houdt me weleens wakker."

"Maar tegelijk stel ik me de vraag of een kind op de wereld zetten wel een goed idee is. Want met de opwarming van de aarde en onze ecologische voetafdruk... Is moeder worden geen egoïstische keuze? Maar kom, misschien bekijk ik het te pessimistisch”, vertelt ze in TV Familie.

Stilaan nu of nooit

Toch begint de tijd te dringen, en dat weet de zangeres van onder meer ‘Je t'adore' en ‘Désenchantée' maar al te goed. “Stel dat ik dit jaar moeder word, dan zal ik al 55 zijn als mijn kind zijn of haar zestiende verjaardag viert. En oké, een vijftiger is tegenwoordig veel vitaler en eigentijdser dan pakweg dertig jaar geleden."

"Maar toch... Ik zit in mijn hoofd met meer vragen dan antwoorden wat het moederschap betreft. Ik voel dat het stilaan nu of nooit is. En dat is geen fijn gevoel... Bij mij is mijn kinderwens op een zijspoor beland, omdat ik altijd op mijn carrière gefocust heb. Weet je, ik probeer er mijn hoofd niet over te breken”, klinkt het.

Kate Ryan treedt op 16 februari op in het Kursaal van Oostende met haar '80 Was Machtig'-show.