Katy Perry haalt blackface-schoenen uit de rekken

Katy Perry heeft de bal misgeslagen met haar kledinglijn. Na felle kritiek van de zwarte gemeenschap haalt ze nu enkele kledingstukken uit de rekken. Het gaat om een paar blackface-schoenen, die volgens velen niet door de beugel kunnen. Oordeel vooral zelf.
door
chloe.festraets
Leestijd 1 min.

De bewuste schoenen van de zangeres zullen nu uit het aanbod verdwijnen. Onder andere de modellen ‘Ora Face Block Heel Sandal' (met hak) en ‘Rue Face Slip On Loafers' (zonder hak) worden als racistisch beschouwd. De zwarte schoenen hebben een beige tegenhanger, maar ook die wordt uit de rekken gehaald. Ze werden nog in negen andere kleuren uitgebracht.

Fenomeen

Blackface is het fenomeen waarbij blanke mensen hun gezicht zwart verven om op zwarte mensen te lijken. Dit gaat vaak gepaard met grote ogen en rode lippen. Het gebruik stamt uit het theater, maar komt vandaag nog steeds voor. Denk maar aan de reden waarom onze traditie van Zwarte Piet, de hulp van Sinterklaas, zoveel kritiek krijgt. Voor een grote bevolkingsgroep wordt het aanzien als extreem beledigend.

Gucci

De controverse komt na een gelijkaardig incident met het modemerk Gucci, eerder deze maand. Zij brachten een zwarte sweater met rolkraag uit, die over het gezicht getrokken kon worden als een soort masker. De rode lippen geven het geheel een twijfelachtige look. De bewuste trui is inmiddels ook uit de rekken gehaald.