Kernkabinet buigt zich over polemiek rond terugkeer Ibrahim El Bakraoui

Het kernkabinet zit sinds deze ochtend samen over de zaak El Bakraoui. De vermoedelijke tweede zelfmoordterrorist van de aanslag in Zaventem werd door Turkije teruggestuurd naar onze regio, maar het is niet duidelijk of de Belgische regering daar voldoende van op de hoogte was.
door
Xavier
Leestijd 3 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zorgde woensdag voor een schokgolf in de nasleep van de aanslagen in Brussel. Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf opblies in Brussels Airport, werd vorig jaar nog door de Turkse autoriteiten opgepakt aan de grens met Syrië. Volgens Erdogan werd hij op het vliegtuig gezet naar België, maar dat sprak justitieminister Koen Geens intussen tegen.

Ibrahim El Bakraoui voert op 30 januari 2010 samen met twee kompanen een mislukte overval uit op een Brussels wisselkantoor. Terwijl ze op de vlucht zijn neemt El Bakraoui de politie onder vuur met een kalasjnikov. Eén agent raakt zwaargewond. El Bakraoui wordt uiteindelijk opgepakt door de speciale eenheden en veroordeeld tot tien jaar cel.

Onderschept aan Syrische grens

De strafuitvoeringsrechtbank laat El Bakraoui in oktober 2014 vrij onder voorwaarden. Dat gebeurt naar verluidt ondanks negatieve adviezen van de gevangenisdirectie. El Bakraoui heeft op dat moment "4,9 jaar" van zijn 10 jaar uitgezeten. Bijna de helft van de straf dus en meer dan het wettelijk bepaalde minimum, onderstreept men in gerechtelijke kringen.

In juni 2015 wordt El Bakraoui door de Turkse autoriteiten opgepakt in Gaziantep, aan de grens met Syrië. Volgens een Belgische bron wordt dat op 26 juni door de Turkse autoriteiten gemeld aan de Belgische verbindingsofficier van de politie in Ankara.

Net op die dag moest El Bakraoui zich volgens dezelfde bron aanmelden bij zijn justitieassistent in België. Wanneer dat ook niet gebeurt na een tweede kans op 29 juni, schendt El Bakraoui officieel de voorwaarden van zijn invrijheidstelling en wordt naar verluidt onmiddellijk een procedure tot herroeping van zijn vonnis opgestart. Een procedure die echter een hele tijd in beslag neemt, zo bleek intussen.

Terugkeer naar Nederland of België?

Twee weken later, op 14 juli, wordt El Bakraoui op het vliegtuig gezet. Een maand later, in augustus, zou dat nog eens gebeurd zijn. Volgens info van het federaal parket gebeurde dat naar Nederland en niet naar België, aldus justitieminister Koen Geens. Bovendien ging het volgens Geens "meer dan waarschijnlijk om een terugwijzing aan de Syrische grens". "Het is zeker geen uitlevering geweest." Geens onderstreept ook dat El Bakraoui op dat moment bij de Belgische diensten enkel bekend staat voor banditisme, niet voor terrorisme.

Over andere contacten tussen de Belgische, Nederlandse en Turkse autoriteiten rond El Bakraoui heerst nog heel wat onduidelijkheid. Op een bepaald moment zouden de Belgische en Nederlandse ambassades in Ankara op de hoogte gebracht zijn van het feit dat El Bakraoui op het vliegtuig was gezet, maar een precies tijdstip is voorlopig niet bevestigd.

De strafuitvoeringsrechtbank herroept op 21 augustus de voorwaardelijke invrijheidsstelling van El Bakraoui. De vogel is op dat moment echter al gaan vliegen. "Het is juist dat het niet makkelijk is om mensen die zich op een flagrante manier niet houden aan hun voorwaarden, zoals bij mijnheer Bakraoui waarschijnlijk het geval is geweest, terug in de cel te krijgen", zei Geens daarover woensdagavond nog.

Foto AFP / Interpol