KERSTCADEAUS. Acht muziekalbums voor verzamelaars

We moeten het niet ontkennen: we luisteren meer en meer virtueel naar muziek. Toch blijft een album iets om te koesteren. Wanneer de eindejaarsfeesten in aantocht zijn, verandert het ding zelfs in een cadeautje dat we graag onder de kerstboom leggen. Deze titels zijn alvast geen slecht idee.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Pierre Jacobs

Chilly Gonzalez

Chilly Gonzalez is terug met een project waar je mond van openvalt als je de man een beetje kent: een album met kerstklassiekers. Er komen ook twee vrienden langs, en het zijn niet de minsten: Feist en Jarvis Cocker. Voor wie nog meer Chilly wil, is er het boek ‘Enya: A Treatise on Unguilty Pleasures' (‘Enya: een verhandeling over onschuldige pleziertjes'). Daarin probeert hij een prangende vraag te beantwoorden die bij hem opkwam terwijl hij naar de Ierse zangeres luisterde: «Moet muziek slim zijn of moet ze gewoon recht naar het hart gaan?»

Paul McCartney

Paul McCartney is niet blijven stilzitten tijdens de lockdown. Hij heeft immers een nieuw album ‘McCartney III' geschreven, gecomponeerd en geproduceerd, dat vlak voor kerst in de rekken ligt. De voormalige Beatle nam de plaat op in Sussex en hij heeft alles zelf gedaan: zang, piano, gitaar, bas en drums. De eerste ‘McCartney' kwam uit in 1970, ‘McCartney II' volgde in 1980. Hij heeft er dus precies 40 jaar over gedaan om de trilogie af te ronden.

Shaka Ponk

De tijd vliegt voor de Parijse elektrorockband Shaka Ponk, want ze bestaan al 15 jaar. Om dat te vieren, hebben ze onlangs ‘Apelogies' uitgebracht, een ferm uit de kluiten gewassen ding dat bijna 44 nummers verzamelt. Naast de hits die voor de gelegenheid in een nieuw jasje zijn gestoken, krijgen we ook onuitgegeven songs, covers, favorieten en livetracks. Kwestie van vooral niets te laten liggen.

White Stripes

De White Stripes, die iconische band uit de vroege jaren 2000, pakken in deze eindejaarsperiode uit met hun allereerste officiële verzamelalbum. De plaat stelt Jack en Meg White voor aan de hand van 26 onmisbare songs die de relatief korte maar intense carrière van de groep perfect illustreren. Ook na hun split verovert het duo de wereld met stadionwaardige meezingers maar ook met heerlijke onafhankelijke undergroundnummers.

AC/DC

AC/DC is duidelijk niet kapot te krijgen. Een van de stichtende leden, Malcolm Young, mag dan wel al sinds 2017 overleden zijn, de Australische groep is toch weer in de studio gedoken. De fans keken dan ook reikhalzend uit naar het resultaat, ‘Power Up'. We kunnen iedereen geruststellen: Angus Young, Brian Johnson en hun makkers weten nog steeds waar de klepel hangt.

Peaky Blinders

Je kunt het succes van de serie ‘Peaky Blinders' aan allerlei factoren toeschrijven: solide scenario's, snedige en energieke regie en acteurs op de toppen van hun kunnen. Maar de scherpe soundtrack heeft er zeker ook iets mee te maken. Je treft er met name Nick Cave, PJ Harvey, Dan Auerbach en Arctic Monkeys aan. Deze box met drie vinylplaten zal dan ook meer dan één fan doen kwijlen.

Muse

Twee jaar na de originele release komt het album ‘Simulation Theory' van Muse opnieuw uit, in een Limited Edition luxeversie die uitgebreid hommage brengt aan de jaren 1980. Je krijgt de blu-ray van de wereldtournee van 2019 maar ook een vinylplaat met een gatefold-hoes, een cassette, een Marvel-comic en zelfs… een VHS! Nu nog maken dat je een videospeler op de kop kan tikken.

Amy Winehouse

Twee studio-albums. Meer had Amy Winehouse niet nodig om haar stempel te drukken op de vroege 21ste eeuw. In een mum van tijd werd ze een wereldster, dankzij een versmelting van jazz, blues en soul. In 2011 overleed ze op amper 27-jarige leeftijd, maar nu laat ze weer van zich horen met de box ‘The Singles Collection'. Daarin vind je 12 maxi-vinyls en een boekje met de songteksten.