Kinderen die terug thuis gaan wonen, maken ouders ongelukkig

Voor ouders is het niet gemakkelijk als kinderen het ouderlijk huis verlaten. Nadat ze er jaren voor hebben gezorgd, laat hun afwezigheid een leegte achter. Maar die leegte is maar tijdelijk blijkt nu. Kinderen die terugkeren, maken hun ouders er niet gelukkiger op, in tegendeel zelfs.
door
victor.moonen
Leestijd 1 min.

Een team van wetenschappers van de School of Economics and Political Science in Londen, onderzocht 99.000 mensen tussen 50 en 75 jaar met volwassen kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat de levenskwaliteit van de ouders erop achteruitgaat als de kinderen terug thuis komen wonen.

Protestants

Na het vertrek hebben de ouders last van het zogenaamde 'lege nest-syndroom', het duurt even voor ze zich kunnen aanpassen aan de situatie. Maar eens ze zijn aangepast, verbetert vaak hun relatie en gaan ze nieuwe hobby's zoeken. Als de kroost dan terugkomt, wordt dat evenwicht opnieuw verstoord en neemt hun levenskwaliteit af.

Dat is zo in alle zeventien onderzochte landen. Al is het effect in protestantse landen groter dan in katholieke landen. Belangrijk is wel dat dit enkel geldt wanneer er geen broers en zussen meer thuis wonen en de ouders dus met z'n tweeën zijn.