Kinderwens Vlaanderen houdt eerste rouw- en verliesweekend

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Stiltehoeve Metanoia in Damme organiseert Kinderwens Vlaanderen zaterdag en zondag een eerste rouw- en verliesweekend. In samenwerking met Bond zonder Naam wil het expertisenetwerk ouders die een kind verloren op een vrijblijvende manier bij elkaar brengen. Zaterdagmiddag namen ongeveer twintig mensen deel aan een vertelwandeling. In de loop van het weekend staan ook nog meditatie en creatieve workshops rond verlies en zingeving op het programma. Een stilteceremonie vindt zondagochtend plaats onder leiding van professor Manu Keirse, een specialist op vlak van rouwverwerking. In totaal worden zondag meer dan 50 deelnemers verwacht.

Het rouw- en verliesweekend is niet alleen gericht op ouders die een kind verloren tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of kort na de geboorte, maar ook op mensen die nooit een kind in hun armen zullen kunnen sluiten. "Ze krijgen de kans om met lotgenoten te spreken, maar dat is niet verplicht. We dwingen ook niemand om aan activiteiten mee te doen. Iedereen vult het weekend op zijn eigen manier in", aldus Shanti Van Genechten van Kinderwens Vlaanderen. Het initiatief is ontstaan uit een persoonlijke drijfveer van Van Genechten. "Ik heb gemerkt dat er na 30 jaar nog niets veranderd is. Er zijn initiatieven, maar iedereen werkt op een eiland. Het is de bedoeling om meer organisaties te laten samenwerken."

Om die boodschap kracht bij te zetten zal zondag een videoclip online verspreid worden. Pieter Van den Bergh maakte het lied voor zijn overleden kleinkind. "Zondag om 11 uur zal hij het lied live brengen op het rouw- en verliesweekend. Het is een ode aan alle overleden kinderen."

bron: Belga