Kledingketen H&M stopt met de verkoop van kasjmier

De Zweedse kledingketen H&M zet steeds meer in op duurzaamheid. Op dit moment zou al 57% van de materialen die door de H&M-groep gebruikt worden, gerecycleerd of van duurzame afkomt zijn. In dat kader stopt de kledingwinkel binnenkort ook met de verkoop van mode gemaakt van 'gewone' kasjmier.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Duurzaam

Tegen 2030 wil de keten enkel nog duurzame materialen verwerken in z'n kledingstukken. Op een jaar tijd steeg hun duurzame aanbod al met 35%, wat ervoor zorgt dat 57% van alle materialen op dit moment ecologisch verantwoord zijn. Dat percentage ligt wat katoen betreft nog heel wat hoger: 95% van het door de groep gebruikte katoen is al duurzaam. Bij Monki gaat het zelfs om 100%. De non-profitorganisatie Textile Exchange benoemde H&M eerder dit jaar tot grootste afnemer van duurzaam katoen.

Kasjmier

Op dit moment verkoopt H&M nog heel wat kledingstukken die gemaakt zijn van kasjmier. Die natuurlijke stof wordt gemaakt van geitenvacht en staat bekend om z'n zachtheidsfactor. Door de grote vraag naar kasjmier nemen geitenboeren echter steeds meer dieren in hun kudde op, wat zorgt voor overbegrazing en woestijnvorming. "We zullen blijven ijveren voor een meer transparante productieketen, waarbij de kasjmierproductie zowel de dierenrechten als de omgeving respecteert. Als de kasjmierindustrie in de toekomst aan die criteria voldoet, zullen we overwegen om opnieuw zuivere kasjmier te gebruiken. Op dit moment zijn we op zoek naar duurzame alternatieven met dezelfde voordelen als de geitenwol", aldus H&M. Vanaf eind 2020 zal de groep geen bestellingen meer plaatsen voor kasjmier.