Koen Geens: "Niemand van ons had verwacht dat het zo erg zou zijn"

De coronacijfers blijven het dag na dag angstaanjagend slecht doen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf maandagmorgen toe dat hij en zijn collega's dergelijke achteruitgang niet hadden zien aankomen.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Tussen 17 en 23 juli raakten gemiddeld 278,9 mensen per dag besmet door het coronavirus. Dat is een stijging van 71 procent ten opzichte van de week voordien. In Antwerpen werd een stijging van maar liefst 567 procent geregistreerd (914 nieuwe besmettingen). De teller van het aantal besmettingen in ons land staat nu op 66.026.

Veel veranderd

Vanmorgen blikte Koen Geens in 'De Ochtend' op Radio 1 vooruit op de Nationale Veiligheidsraad die op dit moment bezig is. Daarin gaf hij toe dat de huidige resultaten slechter zijn dan verwacht. “Heel belangrijk vandaag is dat we kijken wat er lokaal of regionaal kan. Dat wil niet zeggen dat er geen nationale maatregelen kunnen komen. Op 20 juli hebben wij een rapport gekregen (van de evaluatiecel Celeval; red.) en gisteren opnieuw. Daartussen is heel veel veranderd. Niemand van ons had gedacht dat het zo erg zou zijn”, klonk het.

Sociale bubbel

Na de Veiligheidsraad van vorige week kwam er heel wat kritiek op het feit dat de sociale bubbel van 15 personen niet was ingeperkt. Geens erkent dat dat achteraf bekeken geen goed idee was. “Als ik zie welke van de maatregelen wij niet genomen hebben, dan gaat het enkel over de contactbubbel. De politiek is relatief snel geweest. We hebben één ding niet gedaan en dat hadden we misschien wel moeten doen”, benadrukt hij.

De sociale bubbel staat nu bovenaan het lijstje op de Veiligheidsraad. “Wat belangrijk is, is dat men die bubbel statisch ziet. Nu geldt dat we de ene week 15 mensen mogen zien en de week erna 15 anderen. Het zal belangrijk zijn om die bubbel statisch te maken, voor een week of vier”, besluit hij.

News

meer News