Koken met kokosolie is dan toch niet zo gezond

Hoewel kokosolie vaak gebruikt wordt in de keuken, is dat niet zo'n goed idee. Volgens nieuw onderzoek is het bijlange niet zo gezond als vaak wordt aangenomen. 
door
yannick.lequime
Leestijd 2 min.

Kokosolie wordt door sommige gezondheidsgoeroe's beschouwd als een vorm van vloeibaar goud. Het zou goed zijn voor je haar en de huid en wordt ook gebruikt voor het verwijderen van make-up.

Ook in de keuken wordt kokosolie regelmatig gebruikt, maar volgens een onderzoek van The American Heart Association is het niet aangewezen om ermee te koken. Uit verschillende testen blijkt dat de olie je cholesterol doet stijgen.

82% verzadigd vet

Volgens de studie bestaat kokosolie uit ongeveer 82% verzadigd vet, wat veel meer is dan de meeste andere oliën. In feite heeft kokosolie een hoger vetpercentage dan rundvlees en spek.

Verzadigde vetten zijn niet per se ongezond, maar als je er teveel van eet leiden ze tot een vaatvernauwing van de slagaders. Dat kan hartziekten tot gevolg hebben.

Enkel in de badkamer

"Wij raden aan om de verzadigde vetten tijdens een dieet met onverzadigde vetten te vervangen. Gebruik dus olie in plaats van boter", zegt Victoria Taylor van de Britse Hart Stichting aan de BBC. "Verkies avocado, vette vis, noten en zaden boven voedingsmiddelen die hoog zijn in verzadigde vetten, zoals koekjes, chocolade en vet vlees."

Het dagelijks gebruik is wat kokosolie volgens de onderzoekers zo ongezond maakt, dus afwisseling is belangrijk. En als je helemaal zeker wil zijn, gebruik kokosolie dan enkel in de badkamer.