Komt er volgend jaar een 4G-netwerk op de maan?

Vodafone Duitsland, Nokia en autofabrikant Audi gaan samenwerken om het eerste 4G-netwerk op de maan te installeren. Het is niet de bedoeling om astronauten te laten surfen op het internet, maar om de data van twee maanrovers naar een tussenstation te sturen. 
door
laurens.vantomme
Leestijd 2 min.

De Duitse organisatie PTScientists wil volgend jaar een maanlander en twee rovers naar de maan sturen met een Falcon 9-raket van SpaceX. Het 4G-netwerk zal gebruikt worden om data te versturen van de twee rovers naar de maanlander. "De rovers zullen op het maanoppervlak wetenschappelijke data, foto's en HD-video's verzamelen", zegt Kate Arkless Gray van PTScientists.

De data rechtstreeks van de rovers naar de aarde sturen zou te veel energie kosten. De gegevens worden dus eerst naar de maanlander gestuurd, die veel meer kracht heeft, en van daaruit naar de aarde. "Zo kunnen we voor het eerst live HD-video streamen van een maanmissie." Op termijn zou het 4G-netwerk ook kunnen worden gebruikt tijdens andere ruimtemissies naar de maan.

PTScientists

PTScientists is een Duitse organisatie van amateur-astronomen en vrijwilligers en krijgt de hulp van enkele grote bedrijven. Autofabrikant Audi levert de technologie die in de twee rovers zal zitten. Vodafone en Nokia zullen samenwerken om een 4G-netwerk op de maan te installeren. Het zou de eerste private maanlanding ooit worden.

Announcing @vodafone_de's new hardware partner to put the first LTE-network on the Moon. Welcome to the mission @NokiaBellLabs! #MissiontotheMoon #MWC2018 #MWC18 pic.twitter.com/0xfeKZXTCe

— PTScientists (@PTScientists) 27 februari 2018

News

meer News