Kunstenares choqueert door naakt voor grot van Maria te poseren

Pelgrims hebben in Lourdes een opvallende verschijning voor de grot van Maria zien staan. Niet een heilige, maar de Frans-Luxemburgse kunstenares Deborah De Robertis maakte haar opwachting. Ze poseerde helemaal naakt voor het beeld. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Deborah de Robertis verscheen met niets meer dan een blauwe Madonnasluier aan in Lourdes. Haar opvallende optreden maakt deel uit van een kunstproject. Met haar naakte lichaam wil ze feministische kunst in de verf zetten. Gelovigen waren nog meer gechoqueerd toen ze een interview gaf. Daarin vermelde ze dat ze het evangelie volgens Lucas hoofdstuk XI vers 17 had gebruikt als inspiratie. De pelgrims hadden duidelijk genoeg van haar stunt, want na een tijdje liepen ze op haar af om ze te bedekken met sjaals en kleren.

Gearresteerd 

Niet alleen de bezoekers, ook de politie kon niet lachen met het optreden van de kunstenares. De vrouw moest zich bedekken en werd ook gearresteerd vanwege exhibitionisme. Na enkele uren in een cel te hebben gezeten, kon ze weer naar huis gaan. Ze zal zich wel nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Deborah De Robertis haar opwachting maakt in Lourdes. Vorig jaar in oktober nam ze een gelijkaardige pose aan. Net zoals nu werd ze gearresteerd en moest ze een werkstraf uitvoeren. Zelf ziet ze geen graten in haar feministische verschijningen. "Ik doe niemand kwaad met mijn kunst. Het is ook geen 'seksuele tentoonstelling', integendeel. "Ik wil bewijzen dat vrouwelijk naakt in het verleden ook bij hen natuurlijk was."