Kust maakt zich op voor stormloop

Zo'n 500.000 dagtoeristen zullen in het verlegd weekend naar de kust trekken. Dat meldt het toeristisch provinciebedrijf Westtoer na een rondvraag.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Het verlengde weekend van Hemelvaart is traditioneel topperiode aan de kust, en met het aangekondigde mooie weer lijkt dat dit weekend niet anders te zijn. De sector verwacht een half miljoen dagtoeristen, maar ook een pak verblijfstoeristen.

“Door het groot aantal reservaties noteerden hotels begin deze week al een bezetting van 85 tot 90%”, vertelt Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “De kust is meer dan ooit een vertrouwde kortbij-bestemming.” Vakantiegangers voelen er zich volgens De Block thuis. “Bovendien kan de kusthoreca zo'n verlengd weekend goed gebruiken.”

Zwemmen in zee niet zonder gevaar

Wie naar de kust trekt om te gaan zwemmen in zee, kan terecht in vier van de tien kustgemeenten. In Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan en Koksijde zal er minstens een post open zijn. De andere gemeentes schakelen pas vanaf juni redders in. Tussen 15 juni en 15 september kan er veilig gezwommen worden in alle kustgemeentes.

“Het is logistiek gezien heel moeilijk om in enkele dagen tijd te zorgen voor bemande reddingsposten. Waar er bemande posten zijn, was dat op voorhand voorzien. Enkel Koksijde besliste vrij recent om ook redders in te zetten”, verklaart An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen. “We raden iedereen aan om te zwemmen in een veilige zone. De temperatuur van het zeewater ligt nog laag, rond de 14 graden. In combinatie met het warme weer kan dat gevaarlijk zijn. Er staan boetes op zwemmen in niet-afgebakende zwemzones”, verwittigt Beun. “Voor de rest zijn we helemaal klaar voor het seizoen.”

News

meer News