Kwart Snapchat-jeugd doet aan sexting

Een vierde van de jongeren tussen 14 en 18 jaar oud met een Snapchat-account gebruikt de app om sexy foto's van zichzelf te versturen. De verzenders onderschatten ook de risico's van zo'n berichten.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Liefdesbrieven en serenades onder het balkon zijn zo vorig eeuw. De moderne jeugd flirt digitaal en vaak via sexting, of het versturen van seksueel getinte foto's naar andere personen. Uit een onderzoek van de universiteit Antwerpen blijkt dat een kwart van de 14- tot 18-jarigen die over een Snapchat-account beschikken, dergelijke pikante beelden via de app deelt.

Seksualiteit verkennen

De sexting-trend heeft een slecht imago, omdat de foto's soms gebruikt worden bij cyberpesten of als wraakmiddel na een stukgelopen relatie. Toch kan het tieners ook van pas komen, concludeert de studie. "Voor sommige jongeren is het een bijkomende manier om hun seksualiteit te verkennen", aldus onderzoeker Joris Van Ouytsel. "Het is dus niet abnormaal dat een jongere het doet. Het wordt pas problematisch als het onder druk gebeurt. Bijvoorbeeld wanneer een jongen aan zijn vriendin vraagt om foto's te sturen als bewijs dat ze elkaar kunnen vertrouwen."

"Voor veel jongeren lijkt het iets onschuldig. Ze sturen een pikante foto om te flirten, om romantische interesse te tonen in iemand", vult professor het departement Communicatiewetenschappen Michel Walrave aan. "Tijdens een relatie kan het een rol spelen in het onderhouden van intimiteit, wanneer partners niet bij elkaar kunnen zijn. Het kan echter ook buiten een relatie gebeuren, als een uitdaging."

Van de 2.500 bevraagde jongeren had 13% al eens een ontvangen sextingfoto aan iemand anders laten zien. Zo'n 3% gaf toe dat hun partner hen al eens onder druk had gezet om een seksueel getint beeld door te sturen.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight