Labradors zijn genetisch voorbestemd om dik te worden

Een gemuteerd gen is de oorzaak achter de vaak voorkomende zwaarlijvigheid van labradors. De schuld voor hun overgewicht ligt dus niet volledig bij de eigenaars.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De genetische code van labradors zorgt ervoor dat ze een onstilbare honger hebben. Dat stellen onderzoekers van het British Science Association Festival in Brighton. Zij onderzochten de populairste hondensoort van Groot-Brittanië en vonden bij een kwart van de dieren een gemuteerd gen dat hun appetijt aanwakkert.

Honger maakt hen makkelijk te trainen

Dat uit zich in een obsessieve drang naar voedsel, die de eigenaars van de honden zullen herkennen als gesmeek om of de constante zoektocht naar eten. Eleanor Raffan, leider van het onderzoek, hoopt de schuld voor de obese honden van bij de eigenaars weg te halen. "Het is genuanceerder dat alleen voorzichtigheid te eisen van die mensen", zegt ze.

Toch is ze een tegenstander van kweekprogramma's die het gen zouden willen wegwerken. Volgens haar maakt de afhankelijkheid van voedsel de labradors net vatbaar voor training. "Als we het gen proberen weg te krijgen, kunnen we de persoonlijkheid van de soort veranderen. Dat zou echt zonde zijn", klinkt het.