Lachen in groep is gezelliger

door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Lachen geeft een goed gevoel, maar in welke situatie is dat het aangenaamst? Finse en Britse onderzoekers hebben aangetoond dat lachen in groep zorgt voor het vrijlaten van meer endorfines in je brein, waardoor het gezelliger aanvoelt.

In het wetenschappelijke vakblad The Journal of Neuroscience schrijven de onderzoekers dat er bij sociaal lachen heel wat endorfines vrijkomen in de hersenen. Dankzij dit stofje ontspannen je spieren en gaan stresshormonen als adrenaline en cortisol omlaag. Bovendien bindt endorfine zich aan receptoren in je brein, meer bepaald aan de delen in je hersenpan die je emoties regelen.

Lachen in groep

Om tot die conclusie te komen, hebben de Britse en Finse wetenschappers een experiment uitgevoerd. Daarbij kregen de deelnemers een stofje toegediend dat de de delen in je brein die emoties beheren stimuleert. Dankzij PET-scans konden de bollebozen de activiteit in de hersenen meten. Wat blijkt? Als de proefpersonen lachen in groep was er veel meer activiteit dan als ze alleen lachten.

Veiligheid en samenhorigheid

Nog volgens de onderzoekers kan dit fenomeen de sociale banden tussen mensen versterken. De aangename en rustgevende effecten van endorfines leiden namelijk tot een gevoel van veiligheid en gevoelens van samenhorigheid.