Langer pendelen is ongezond

Wie elke dag een lange afstand moet afleggen naar zijn werk voelt dat aan zijn gezondheid. Een Vlaming op drie die langer dan een uur pendelt, sport niet. Dat blijkt uit een onderzoek van Partena Ziekenfonds.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Partena Ziekenfonds liet zo'n 43.000 Vlamingen een zittest invullen. Daaruit blijkt dat werknemers die lang onderweg zijn naar het werk weinig sporten en in beweging zijn. Maar liefst 35% van de mensen die langer dan een uur pendelen per dag, sport niet. En de helft is maar slechts twee keer in de week langer dan een halfuur in beweging.

Openbaar vervoer

Voor de mensen die het openbaar vervoer gebruiken, is er wel goed nieuws. Wie langer dan een uur op de trein, tram of bus zit, beweegt meer dan automobilisten die even lang onderweg zijn. Bijvoorbeeld door naar de halte te wandelen of van perron te wisselen. Maar dat staat nog steeds in schril contrast met werknemers die op zo'n 15 minuten van het werk wonen. Meer dan zeven op tien van hen is minstens drie keer per week voor zo'n 20 minuten in beweging.

“We vinden dit logisch, en begrijpen dat je na al dat gependel minder tijd en energie vindt om te bewegen. Net daarom willen we de zaken omdraaien en een mentaliteitswijziging creëren om meer te bewegen en minder te zitten op de werkvloer”, laat Lynn Pellens, expert gezondheid bij Partena Ziekenfonds, optekenen. “We moeten af van het imago dat wie lang stil zit, braaf is.”