Last van een opgezwollen buik? Dit doe je eraan

Of het nu komt door voedselintolerantie, een paar glazen alcohol of simpelweg te veel eten, feit is dat veel mensen 's avonds last hebben van een opgezwollen buik. In haar boek ‘Beat the bloat' legt de Ierse influencer Maeve Madden uit wat je eraan kan doen.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Zelf leidt Maeve Madden al jaren aan het prikkelbare darm syndroom, waardoor haar buik heel vaak uitzet. Daar wilde ze graag wat aan veranderen. “De zoektocht naar een gezond voedingspatroon was voor mij echt een rollercoaster”, legt ze uit aan The Independent. “Ik heb heel veel geëxperimenteerd, maar nu denk ik dat ik een methode heb gevonden om dit te voorkomen”, klinkt het.

En die methode is een pak simpeler dan je zou verwachten. “Een kleine minderheid van de mensen heeft last van voedselintoleranties. Maar daarnaast spelen vooral slaap, stress en voeding een grote rol”, verklaart ze.

Raffinose als boosdoener 

“Een opgeblazen gevoel is erg oncomfortabel en steekt de kop op op de meest ongepaste momenten. Denk aan vakanties, feestjes of zelfs een date-avond. De boosdoener? Raffinose, een soort suiker dat door veel mensen heel moeilijk verteerd kan worden.

In tegenstelling tot wat je zou denken, vind je deze voedingsstof niet enkel terug in zoete lekkernijen. Ook in bepaalde groenten zoals bonen, spruiten, broccoli en kool vind je raffinose terug. Geen wonder dat de meeste mensen last hebben van winderigheid na het eten van dit soort voeding.

Vervangen is de boodschap

In haar boek geeft Madden een handige lijst met tips om deze voedingsmiddelen te vervangen zonder aan smaak in te boeten. Zo is het altijd een goed idee om raffinoses in te ruilen door complexe koolhydraten zoals quinoa en zoete aardappelen. Ook kan het helpen om die watermeloen te vervangen door papaja en gewone melk door notenmelk.

Sporten doet wonderen

Toch is het niet voldoende om enkel je voedingspatroon aan te passen. Ook je levensstijl moet je lichtjes herzien. “Een gebrek aan lichaamsbeweging veroorzaakt constipatie”,  legt Madden uit. “Na een grote maaltijd voel je wellicht de drang om een dutje te doen, maar eigenlijk heb je veel meer baat bij 10 tot 15 minuten lichaamsbeweging”, klinkt het.

Wat je precies doet is daarbij van ondergeschikt belang. Dat kan een HIIT-work-out zijn, maar ook een rondje lopen in het park of gewoon op het gemak de hond uit laten. “De meeste vormen van fysieke activiteit helpen om je spijsvertering om gang te trekken”, besluit Madden.