Le Monde vergelijkt president Macron met Adolf Hitler

Le Monde is in eigen land door het stof gegaan. Op de voorpagina van de voorbije weekendeditie M stond de Franse president Emmanuel Macron zo afgebeeld, dat het beeld verdacht veel leek op een poster van andere dubieuze "leider". Eentje waar je alleszins niet mee vergeleken wil worden.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Het rode vlak op de achtergrond en het zwart-wit waarin Macron is afgebeeld, zorgen voor duidelijke overeenkomsten met Adolf Hitler. Een misplaatste voorpagina, zo stellen velen.

Geen toeval

Onder andere Richard Ferrand, voorzitter van de beweging En Marche! van Macron, vroeg zich na de publicatie af of het werkelijk om een toevallige overeenkomst ging, zoals de krant zelf zegt. "Het kan geen toeval zijn, maar wat is het dan wel? Ik zoek de verloren gegane betekenis."

Hâte de comprendre ce qui fonde les références graphiques et iconographiques du ?@lemonde_M? S'il ne peut s'agir de hasard, de quoi s'agit-il alors ? À la recherche du sens perdu... pic.twitter.com/MHMmia0G2c

— Richard Ferrand (@RichardFerrand) 29 december 2018

Le Monde-redacteur Luc Bronner biedt zijn excuses aan en verdedigt tegelijkertijd zijn medium. De journalist zegt dat het bedoeld was als een verwijzing naar de periode van de Sovjet-Unie. "De gebruikte elementen in onze cover zijn gebaseerd op het werk van Russische constructivisten. Zij gebruikten veel rood en zwart."

Marine Le Pen

Bronner wijst daarbij naar oude voorpagina's van de krant, waarin dezelfde stijl werd gebruikt. Op een van die covers is voormalig Macron-uitdager Marine Le Pen te zien.

Voici une série d'exemples de l'utilisation de ces références graphiques rouges et noires dans d'anciennes publications de M le magazine du Monde pic.twitter.com/xEMgE1n0Vp

— Luc Bronner (@lucbronner) 29 december 2018

News

meer News