Leren op de werkvloer: Ervaring werkt

door
Joris
Leestijd 1 min.

Voor meer dan de helft van de vacatures is ervaring vereist. Maar wat moet je doen als je geen ervaring kan voorleggen?

“Dan is het natuurlijk handig als er tijdens de opleiding ervaring kan opgedaan worden en dat kan via verschillende vormen van werkplekleren”, zegt Peter Van Haverbeke van de VDAB.

De meest gekende vorm is de Individuele Beroepsopleiding of IBO. Daarbij volgt de kandidaat gedurende een aantal maanden een opleiding op de werkvloer in het bedrijf. “Stel dat een werkgever een vacature heeft en niet meteen de geschikte kandidaat vindt. Dan kan het bedrijf kiezen om een werkzoekende aan te trekken die nog niet alle competenties in huis heeft. Het bedrijf engageert zich om de kandidaat zelf op te leiden en nadien een contract aan te bieden.”

“Het is een win/win-situatie voor iedereen: de werkgever krijgt zijn vacature ingevuld, kan de kandidaat zelf vormen. Voor de werkzoekende is het ook positief want hij krijgt een opleiding en heeft zicht op een job en daarboven nog eens een volwaardig beginnersloon vanaf de eerste dag. De ervaring zorgt voor een meerwaarde die de kandidaat altijd blijft behouden.”

IBO is een succesformule: “Elk jaar stappen meer dan 15.000 kandidaten in dat systeem. Dat gaat om honderden verschillende beroepen, van metselaars over verkopers tot automecaniciens. Alle beroepen die niet beschermd zijn door een diploma, kunnen via IBO georganiseerd worden. We streven ernaar om de kwaliteit van de opleiding zo goed mogelijk te organiseren.”