Lichaam van Tshisekedi blijft in Brussel zolang nieuwe regering in Congo uitblijft

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het stoffelijk overschot van de Congolese opposant Etienne Tshisekedi blijft voorlopig in ons land. De partij van Tshisekedi, de Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS), wil dat er eerst een regering van nationale eenheid onder leiding van de oppositie komt, maar daar wil de huidige regering onder leiding van president Joseph Kabila voorlopig niet van weten. Het Rassemblement (het grootste deel van de Congolese oppositie, red.) en de regering-Kabila waren eind december nog overeengekomen dat er een vreedzame machtsoverdracht moet komen in Congo. Een regering van nationale eenheid onder leiding van een eerste minister uit het Rassemblement was een onderdeel van dat akkoord, dat op 31 december werd ondertekend.

Het akkoord moest een einde maken aan de termijn van president Kabila, die er intussen al 16 jaar de plak zwaait. Zijn mandaat liep op 19 december af, maar het staatshoofd bleef zich hardnekkig vasthouden aan de macht. Hij beloofde om eind dit jaar nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven.

De repatriëring van het stoffelijk overschot van Tshisekedi, die op 1 februari in Brussel is overleden op 84-jarige leeftijd, was normaal voorzien voor het einde van de week. De oppositieleider en voormalige premier van Congo kreeg al een afscheidsplechtigheid in Brussel, maar zal worden begraven in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Wanneer zijn begrafenis uiteindelijk zal kunnen doorgaan, is nog niet duidelijk.

bron: Belga