LIFEHACK. Zo zorg je ervoor dat je ijsblokjes sneller bevriezen

IJsblokjes zijn zonder twijfel een van de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagd aperitief op warme zomerdagen. Elk beetje verfrissing is op zo'n moment welkom en er bestaat geen makkelijkere methode om je drankje lekker koel te krijgen. Het enige vervelende? Je moet er wel aan denken om je ijsblokjes op tijd in de diepvriezer te leggen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Het is ons maar al te vaak zelf overkomen dat we vergeten om ijsblokjes in de vriezer te doen. Om er vervolgens vijf minuten voor het geplande aperitief achter te komen dat de voorraad op is. Daar gaat die heerlijk verfrissende mojito. Maar niet getreurd, want er bestaat een trucje om je ijsblokjes sneller te laten bevriezen.

Warm water

Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag. Nu denk je natuurlijk dat het water dat je in de vormpjes doet best zo koud mogelijk is, maar niets is minder waar. Hoe warmer het water dat je er in eerste instantie in doet, hoe sneller het zal bevriezen. Dat proces staat ook wel bekend als het Mpemba-effect. Al is het natuurlijk nog altijd het makkelijkst om tijdens de zomer gewoon een enorme voorraad ijsklontjes in huis te hebben - je weet maar nooit wanneer je spontaan beslist om een drankje te doen.