Londen wordt opgeschrikt door dodelijke terreur

Bij een dubbele aanslag aan het Britse parlement zijn volgens de politie minstens vier mensen omgekomen, onder wie de dader en een politieagent. Nog eens twintig anderen zijn gewond geraakt.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

"Dit is een dag die we hadden voorbereid, maar waarvan we hoopten dat hij nooit zou gebeuren. Jammer genoeg is die dag nu realiteit geworden." Dat zei Mark Rowley, hoofd van de antiterreurafdeling bij de Metropolitan Police in Londen. Bij een terroristische aanslag in het politieke hart van Londen hebben minstens vier mensen het leven verloren. Twintig anderen raakten gewond.

Volgens de woordvoerder was er wel degelijk één dader. Eerder had de BBC nog gemeld dat ze op basis van meerdere bronnen kon berichten dat er twee daders waren. De aanvaller reed in op voetgangers op Westminster Bridge, om vervolgens te crashen op de afsluiting van de parlementsgebouwen. Hij vluchtte te voet weg en stak een van de gewapende agenten die het parlement beschermden neer. Die agent is omgekomen.

"Dader is 'haatprediker'"

Britse media meldden dat de dader een zekere Trevor Brooks (35) is, die als ‘haatprediker' bekend staat onder de naam Abu Izzadeen. De in Groot-Brittannië geboren Brooks was een "vocaal aanhanger van Islamitische Staat".

"De gedachten van eerste minister Theresa May en de regering zijn bij de doden, gewonden en hun familie van het incident", liet het kabinet van de eerste minister weten in een statement. "Ze wordt voortdurend op de hoogte gehouden." May riep gisterenavond nog een crisisvergadering bijeen, maar die was bij het ter perse gaan nog niet afgelopen.

De Belgische premier Charles Michel (MR) heeft zijn steun betuigd aan de slachtoffers. "Ons medeleven is bij de rouwenden en alle getroffenen in London. België staat aan de zijde van het Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terreur", tweette de premier.