Loonkloof tussen mannen en vrouwen in Europa pas weg tegen 2104

Aan het huidige tempo zal de loonkloof tussen mannen en vrouwen in Europa pas tegen 2104 verdwijnen. Dat meldt het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) maandag. Het EVV betreurt dat het nog steeds wachten is op de actie die door de Europese Commissie beloofd was om een einde te maken aan dit "schandaal".
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

België is evenwel bij de beste leerlingen van de klas, en moet enkel Roemenië en Luxemburg laten voorgaan binnen de EU. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt dat de loonkloof de voorbije acht jaar met 1% verkleind is. "Aan dit tempo moeten vrouwen dus nog 84 jaar wachten op een gelijke verloning als mannen", aldus het EVV.

Kloof wordt groter

Zonder maatregelen zou het verschil in remuneratie tussen mannen en vrouwen overigens in negen Europese lidstaten zelfs blijven toenemen, waaronder Polen en Portugal. In Duitsland en Tsjechië zou de loonkloof pas tegen 2121 weggewerkt raken. En in Frankrijk gaat het dermate traag (0,1% sinds 2010) dat er nog ruim duizend jaar nodig is, aldus de vakbonden. In negen andere landen moeten vrouwen wachten op gelijk loon tot de tweede helft van deze eeuw.

In slechts drie landen zou de loonkloof aan het huidige tempo nog dit decennium weggewerkt zijn. Het eerste land wordt Roemenië, volgend jaar. Maar de lonen van vrouwen en mannen zijn daar dan weer "onaanvaardbaar laag", hekelen de vakbonden. Daarna volgen Luxemburg in 2027 en België een jaar later.

News

meer News