Macron moet prille regering al meteen herschikken

Frans president Emmanuel Macron heeft nieuwe mensen aan het hoofd gezet van de ministeries van Justitie en Europa. De beslissing volgt op het ontslag van vier ministers in de voorbije twee dagen.
door
Xavier
Leestijd 1 min.

De Franse regering was sowieso ontslagnemend. Dat is traditie na de parlementsverkiezingen, maar oorspronkelijk werd verwacht dat de regering in min of meer dezelfde samenstelling zou verdergaan. Dat is dus niet het geval. Vier excellenties zetten een stap opzij en gaven te kennen geen deel te willen uitmaken van de nieuwe regering.

Schandaal

De vrijgekomen plaats op Justitie wordt voortaan bezet door de juriste Nicole Belloubet, zo deelde de secretaris-generaal van het Elysée, Alexis Kohler, mee. Ook op de nieuwe portefeuille, minister voor Europa, komt met Nathalie Loiseau een nieuw en vrouwelijk gezicht.

Zij vervangen onder andere François Bayrou (foto), voorzitter van de centrumpartij MoDem. Die partij steunde Emmanuel Macron bij de presidentsverkiezingen en sleepte nadien heel wat belangrijke postjes in de wacht. MoDem is echter in opspraak gekomen door een zaak van fictieve tewerkstelling. De partij zou werknemers die voor de partij werkten met Europees geld betaald hebben. Bayrou stapt samen met twee partijgenoten op om Macron en de regering "niet te beschadigen". Hij houdt wel vol dat zijn partij niets misdaan heeft.

Een vierde minister, Richard Ferrand, nam ontslag nadat hij in opspraak gekomen was door een vastgoedaffaire.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight