Macron wordt president met ruime voorsprong

De nieuwe president van Frankrijk heet Emmanuel Macron. Hij haalde volgens de voorlopige resultaten 65,8% van de stemmen. Zijn tegenstandster Marine Le Pen (FN) haalde 34,2%.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Een massa aanhangers van ‘En Marche!', de politieke beweging die een maand geleden nog niet eens bestond, barstte in vreugde uit op het plein voor het Louvre toen stipt om 20uur de eerste uitslagen bekendgemaakt werden op de Franse televisie. Eerder op de dag moest datzelfde plein ontruimd worden omdat er een verdacht pakje gevonden was, maar dat bleek vals alarm te zijn.

Jongste president

Met zijn 39 jaar is Macron de jongste president ooit, nipt gevolgd door Napoleon III, die 40 jaar was toen hij in 1848 verkozen werd. Hij is ook aanzienlijk jonger dan zijn collega-staatshoofden van alle belangrijke wereldmachten. Normaal gezien neemt de nieuwe president ten laatste op 15 mei de fakkel over van uittredend president François Hollande, die zich niet herverkiesbaar stelde.

«Vanavond begint een nieuwe pagina in onze lange geschiedenis», reageerde Macron in zijn overwinningstoespraak. «Ik wil dat die gekenmerkt wordt door hoop en herwonnen vertrouwen.» Hij reikte de hand aan de Fransen die voor Le Pen stemden en koos voor een opvallend zakelijke, zwaarwichtige toespraak. «Ik zal Europa verdedigen», zei hij nog. «Onze beschaving staat op het spel, onze manier van vrij zijn. Ik wil de band tussen Europa en de burgers weer versterken.»

Blanco

Zowat 10% van de Franse kiezers zou blanco of ongeldig hebben gestemd. Als die cijfers kloppen, gaat het om een nieuw record. Ruim 25% van de Fransen stuurde volgens de eerste resultaten bovendien zijn kat naar het stembureau, waarmee de opkomst een absoluut laagtepunt zou hebben bereikt sinds de presidentsverkiezingen van 1969.