MADE IN BELGIUM. Miss België Celine Van Ouytsel: "In 2020 loopt er veel mis, maar gebruik dat om te veranderen"

Het beloofde een spannend jaar te worden voor Celine Van Ouytsel (23). De juriste sleepte in januari nog het kroontje van Miss België in de wacht, maar een paar maanden later kon ze dat alweer opbergen toen de coronacrisis uitbrak. Maar dat laat de goedlachse Herentalse niet aan haar hart komen. Via Instagram entertaint ze de Belgen in quarantaine, slaat ze het glazen plafond aan diggelen en pakt ze racisme aan. “Ik vind het stiekem wel leuk dat mensen mij onderschatten.”
door
Janne
Leestijd 4 min.

Waarom heb je je ingeschreven voor Miss België?

“Het is heel cliché, maar het was al van kinds af aan mijn droom. Als miss spreek je een groot publiek aan en dat trok me aan. Toen ik mijn master Rechten voltooide, dacht ik: ‘Het is nu of nooit.' Voor ik zou gaan werken, wou ik toch mijn kans wagen. Anders had ik het mij heel mijn leven beklaagd. Ik heb me voor de volle 100% ingezet en het is dan nog gelukt ook!”

Welke kwaliteiten moet een goede miss hebben?

“Elk jaar draagt een andere vrouw de kroon, met haar eigen sterktes en karakter. Ik wil mij dan ook niet anders voordoen dan ik ben, blijf met mijn beide voetjes op de grond en heb altijd respect voor anderen. Dat is meteen ook de boodschap die ik wil overbrengen aan de Belgen.”

Je wordt weleens de Elle Woods van België genoemd. Hoe ben je aan die bijnaam gekomen?

“Toen ik nog rechtenstudent was, had een vriend mijn gezicht en hondje gefotoshopt op een poster van de film Legally Blonde. Ik vind die bijnaam heel grappig, want het klopt ook. Ik ben blond, ben jurist en houd van roze. Elle Woods is echter Rechten gaan studeren voor een jongen en ik heb het louter voor mezelf gedaan. (lacht) Ik vind het belangrijk om met mezelf

te spotten.”

Met je 87.000 volgers was je ook voor de verkiezing al heel populair op Instagram. Hoe gebruik je sociale media in je rol als Miss België?

“Ik vind het leuk om mensen te inspireren en dicht bij hen te staan. Vooral in quarantaine bleken sociale media heel handig. Plots werden ze mijn enige communicatiemiddel met de Belgen. Ik heb dan ook mijn stem gebruikt om mijn volgers te motiveren thuis te blijven en nu ook maskers te dragen. Ik merkte dat vooral jongeren zich verveelden tijdens de lockdown. Daarom heb ik elke dag een challenge gepost, zoals kinderfoto's delen, een zelfportret maken, sporten...”

Hoe heeft de coronacrisis jouw leven veranderd?

“Mijn jaar als Miss België is helemaal in het water gevallen. Alle reizen, modeshows, presentaties... werden van de ene op de andere dag afgelast. Ik vind het heel jammer, maar alle Belgen zitten in hetzelfde schuitje. De maatregelen zijn voor mij niet erger dan voor anderen. Veel belangrijker dan al die events, is onze gezondheid. Op persoonlijk vlak heb ik een heel moeilijke periode achter de rug, want mijn oma is gestorven aan het coronavirus. Net daarom vind ik het zo belangrijk om alle regels na te leven en het goede voorbeeld te geven.”

Ook tegen racisme heb je je onlangs uitgesproken.

“Dat onderwerp kan ik niet uit de weg gaan, zeker nu niet met alle betogingen. De aanleiding mocht dan wel in de Verenigde Staten plaatsvinden (de moord van een agent op de Afro-Amerikaanse George Floyd, nvdr.), racisme is hier evengoed een probleem. Ik vind dat blanke mensen hun steun moeten uitspreken. Het is een beladen thema, en ook ik ben bang om iets verkeerds te zeggen, maar dialoog is zo belangrijk. Toen een collega Miss onlangs een video postte (waarin ze lijkt te lachen met mensen met een Aziatische achtergrond, nvdr.), heb ik mij daar meteen van gedistantieerd. Zwijgen zou in dit geval een verkeerd signaal zijn. Maar iedereen maakt fouten, en ik hoop vooral dat ze hieruit leert. Er is dit jaar al veel fout gelopen, maar we moeten dat aangrijpen om eindelijk

te veranderen.”

Missverkiezingen krijgen vaak het label ‘vrouwonvriendelijk' of ‘hersenloos' opgeplakt. Wat vind je daarvan?

“Als er iemand strijdt voor gelijke rechten tussen man en vrouw, ben ik het. Ik ben dus het beste bewijs dat Miss België wel vrouwvriendelijk is. Het blijft natuurlijk een schoonheidswedstrijd, maar er is veel meer dan dat. Mensen worden tijdens de liveshow misschien misleid doordat ze vooral defilés zien, maar achter de schermen leggen we drie examens af en voeren we veel gesprekken met de jury. In het rijtje van missen zit er een dokter in spe en een piloot, dus dat zijn geen domme vrouwen. Uiterlijk is ook heel subjectief en vergankelijk. Ik wil meisjes aanmoedigen om voorrang te geven aan hun intellect. Daarom heb ik eerst mijn diploma behaald en dan pas meegedaan aan Miss België. Persoonlijk trek ik mij die kritiek niet aan. Ik vind het stiekem wel leuk dat ze mij onderschatten, dan verbaas je de kwatongen des te meer.”

Waarom ben je fier om Belg te zijn?

“Ik ben heel fier op onze cultuur en steden, maar ook vooral op de mensen. We zijn nuchtere, harde werkers. Wat ik wel mis bij de Belgen, is de trots op ons land. Tijdens het EK en WK voetbal staan we wel als één man achter onze Rode Duivels. Het is jammer dat we dat de rest van het jaar niet kunnen volhouden.”

Janne Vandevelde

Belgische favorieten van Celine

  • Modemerk: Caroline Biss
  • Schrijver: Pieter Aspe, en als kind Dirk Bracke
  • Zanger(es): Angèle
  • Film: Loft
  • Acteur: Koen De Bouw
  • Gerecht: frietjes
  • News

    meer News