Maduro roept op tot "volksverzet"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft maandagavond zijn bevolking opgeroepen tot "actief verzet", nu een stroompanne al vier dagen lang het land lamlegt. Maduro zegt dat de stroompanne het werk is van de Verenigde Staten.

"Ik doe een oproep aan de gehele volksmacht, de gemeenten en de 'colectivos', aan iedereen. Het uur van actief verzet heeft geslagen", zei de president in een toespraak op de nationale televisie. De 'colectivos' slaan op groepen burgers die, georganiseerd per wijk, sociaal werk verrichten. Maar soms gaat het ook om groepen die als milities de orde handhaven, en daarbij geweld niet schuwen. "Het uur van het actieve verzet heeft geslagen", benadrukte Maduro, die de volksorganisaties opriep hun acties te coördineren en zijn regime te steunen.

Maduro zei dat achter de aanvallen op het elektriciteitssysteem een strategie zit om de bevolking "wanhopig" te maken. Volgens hem moeten ze de weg vrijmaken voor nieuwe pogingen om hulpgoederen met geweld het land binnen te brengen, en een Amerikaanse militaire interventie rechtvaardigen.

Maduro zei ook dat "twee personen op heterdaad betrapt zijn, terwijl ze een aanslag wilden plegen" op elektrische installaties. Hij gaf geen verdere details.

De regering-Maduro beschuldigt de Verenigde Staten van cyberaanvallen tegen het Venezolaanse elektriciteitssysteem. Dat zou de oorzaak zijn van de ergste stroompanne uit de geschiedenis van het land. "Ik hoop dat we de komende uren en morgenochtend vooruitgang kunnen boeken om de situatie te herstellen", zei Maduro.

bron: Belga

 

News

meer News

Spotlight

Ontdek waarom pizza zo verslavend is

Niemand eet ooit één stukje pizza. Wanneer je nog maar de krokante korst, zomerse kruiden en smeuïge mozzarella proeft, weet je dat je meer wilt. Dat is geen toeval: een studie van de University of Michigan, gepubliceerd in PloS One, verklaart waarom pizza o zo verslavend is.

meer Spotlight