Mag je zonnecrème van vorige zomer nog gebruiken?

Er staat een zonnig weekend voor de deur! De temperaturen klimmen boven de 20 graden, dus je kan volop genieten van een paaseierenzoektocht, barbecue of picknick in de zon. Let wel op dat je je goed insmeert met zonnecrème, want die eerste zonnestralen zijn gevaarlijk voor je bleke winterhuid. 
door
Janne
Leestijd 2 min.

Heb jij ook nog een restje zonnecrème van vorig jaar maar weet je niet of die wel nog bescherming biedt?

Volgens Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, heeft ook zonnecrème een houdbaarheidsdatum. "Op de verpakking van een tube zonecrème vind je een zogenoemde PNO (periode na opening) waarbinnen de werking geldt als optimaal", vertelt hij aan VRT. "Die PNO is te vergelijken met "ten minste houdbaar tot" bij voeding. Producenten garanderen dat het product tot die datum zijn kleur, geur, consistentie, werking behoudt. Daarna verliest het zijn werkzame eigenschappen, zonder daarom al meteen schadelijk te zijn."

UV-filters

Voor zonnecrème is de PNO 1 jaar. Betekent dat dat je je tube zonnecrème van vorige zomer toch beter weggooit? "Onze experts raden in het geval van zonneproducten toch aan die termijn strikt te respecteren", zegt Eyckmans. "Als de verpakking meer dan 12 maanden geopend is, gooi het dan weg en vervang het. De UV-filters, die beschermen tegen de schadelijke zonnestraling, gaan heel erg snel achteruit na die 12 maanden. Je gebruikt dat in verschillende omstandigheden, neemt dat overal mee naartoe, naar het strand, het park, het ligt in de hitte, er komt zuurstof aan... De bescherming van een zonnecrème gaat daardoor heel snel verdwijnen. Daarnaast kan de zonnecrème ook besmet raken met bacteriën en schimmels: je raakt het aan met je vingers, er komt vuiligheid aan van buiten..."

Om dit weekend veilig van de zon te genieten, hol je dus maar beter naar de winkel voor een nieuwe tube zonnecrème.

Bron: VRT