Man doodgeschoten op luchthaven Parijs-Orly - "Mijn zoon was geen terrorist", zegt vader Belgacem

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vader van de man die zaterdag werd neergeschoten op de Parijse luchthaven Orly, Ziyed Ben Belgacem, zegt dat zijn zoon "nooit een terrorist geweest is". "Hij bad nooit en hij dronk. En onder de invloed van alcohol en cannabis... Kijk hoe het met je afloopt." Op de autosnelweg ten noorden van Parijs opende Belgacem (39) zaterdagochtend het vuur op drie agenten voor hij naar de luchthaven trok. Zijn poging om een militair te overmeesteren bekocht hij met de dood. Volgens de procureur van Parijs, François Molins, was Belgacem "vermoedelijk gemotiveerd door terrorisme" en riep hij "ik ben hier om voor Allah te sterven".

Zijn vader gelooft echter niet dat Belgacem een terrorist was. De Franse omroep Europe 1 kon hem kort spreken toen hij zondag het politiekantoor verliet waar hij sinds zaterdag verhoord werd. "Mijn zoon is nooit een terrorist geweest. Hij bad nooit en hij dronk. En onder de invloed van alcohol en cannabis... Kijk hoe het met je afloopt."

De vader is zaterdag zelf naar de politie gestapt toen zijn zoon hem belde met de boodschap dat hij "een stommiteit" begaan had. "Hij belde me rond 7 of 8 uur 's ochtends. (...) Hij was extreem nerveus, zijn moeder kon hem niet verstaan. Hij vroeg me hem te vergeven: 'Ik vraag vergiffenis, ik heb een stommiteit begaan met een agent'."

Verontrust door het gesprek dat hij met zijn zoon had, trok de vader naar de politie. "Ik leerde er dat de politie haar werk gedaan had, ze zeiden me meteen dat hij overleden was. Dat is een schok, maar wat wilt u? Met zo'n gezelschap en drugs... Uiteindelijk betaal ik het gelag." Ook de broer en de neef van Belgacem trokken uit eigen beweging naar de politie. Zij worden zondag nog steeds verhoord.

bron: Belga