Manifestatie tegen geweld op sekswerkers in Brusselse Alhambra-wijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Brusselse Alhambra-wijk hebben zaterdagavond een vijftigtal mensen een manifestatie gehouden om te protesteren tegen het geweld waarvan sekswerkers dagelijks het slachtoffer zijn. Ze hebben het dan niet alleen over fysiek geweld door klanten maar ook het institutioneel geweld van overheid en maatschappij. "We slaken vandaag een protestkreet om respect te eisen voor onze rechten, onze keuzes, onze fysieke integriteit", klonk het. De betoging werd georganiseerd naar aanleiding van de Internationale dag tegen geweld op sekswerkers.

"Elke dag worden sekswerkers het slachtoffer van fysiek geweld, bedreigingen, beledigingen, moord", zegt Max, de woordvoerder van de actievoerders. "Daarnaast worden we ook geconfronteerd met meer heimelijke vormen van geweld, zoals moralisme, infantilisering, misprijzen. Sekswerkers worden elke dag in het verdomhoekje geduwd en moeten dat alles maar over zich heen laten komen. Onze actie vandaag is een eerbetoon aan alle verkrachte, vermoorde en mishandelde collega's maar ook een kreet uit protest, een eis voor respect voor onze fysieke integriteit, onze veiligheid, onze keuzes en onze fundamentele mensenrechten. Het is ook een protest tegen de repressie door de overheid, zoals in Sint-Joost-ten-Node of in deze Alhambra-wijk."

"Criminalisering van sekswerkers duwt hen alleen verder in de precariteit", zegt Teresa, een andere betoogster. "De overheid probeert de prostitutie de schuld te geven van alle criminaliteit in de buurt, terwijl ze de buurt zelf verwaarloost en zo bijdraagt tot het geweld. Alleen een duidelijke, officiële reglementering van het beroep zal een einde maken aan de misbruiken en het geweld."

bron: Belga