Mannen die intensief sporten hebben lager libido

Intensief trainen is nefast voor het mannelijke libido. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of North Carolina, waar ze de relatie tussen sport en seksueel gedrag hebben onderzocht.
door
chloe.festraets
Leestijd 1 min.

Uit de studie blijkt dat lange en intense training een verlaging van het testosteronniveau zou veroorzaken op lange termijn. Hiervoor ondervroeg de universiteit 1.100 actieve sporters, waaronder marathonlopers, triatlonatleten en wielrenners.

De vragen gingen over hun seksueel gedrag, dus onder andere hoe vaak ze seks hebben en hoeveel ze eraan denken. Ook werden ze bevraagd over hun gezondheid, medische achtergrond en sportgewoonten.

Resultaat

De resultaten waren duidelijk. Mannen die licht trainen, gaven vaker aan een gemiddeld of hoog libido te hebben. Bij degene die intensief of langdurig trainen, ligt het libido beduidend lager. In het onderzoek werd ook rekening gehouden met leeftijd, wat uiteindelijk ook een rol speelt.

Vrouwen

Eerder werd de relatie tussen sport en seksueel gedrag bij vrouwen onderzocht. Daaruit blijkt dat vrouwelijke atleten, die intensief trainen, problemen ondervinden bij hun menstruatie. De oorzaak zijn de hormonale schommelingen, die te maken hebben met stress. Dit heeft dan weer invloed op het libido en de vruchtbaarheid van de vrouw.