"Mars voor het Leven" in Brussel tegen abortus en euthanasie trekt 1.500 deelnemers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende honderden mensen hebben vannamiddag in Brussel deelgenomen aan de achtste editie van de "Mars voor het Leven", een betoging tegen abortus, euthanasie en het recht van vrouwen om vrij over hun lichaam te beschikken, zoals de organisatoren het zelf omschrijven. Volgens de Brusselse lokale politie ging het om zo'n 1.500 mensen, die in stilte opstapten van de Kunstberg tot het justitiepaleis, waar ze witte rozen neerlegden. "We marcheren in stilte, als eerbetoon aan de mensen die lijden", zeggen de deelnemer. "Aan de mensen die het daglicht nooit gezien hebben, aan de vrouwen die lijden na een abortus en aan de mensen die vinden dat hun leven het niet meer waard is geleden te worden. We betogen ook in stilte omdat we vinden dat er over thema's als abortus en euthanasie in alle rust moet gediscussieerd worden en het debat in de media nu veelal op een agressieve manier gevoerd wordt."

Eén van de deelnemers en sprekers was Stéphane Mercier, docent aan de Université Catholique de Louvain (UCL), die recent stelde dat abortus de moord op een onschuldig persoon is en zich afvroeg of het niet ernstiger was dan verkrachting. "Het is mijn taak als filosoof om vrij na te denken over de zin en waardigheid van het leven", zei Mercier. "Een katholieke universiteit zou volgens mij ook de waardigheid van het leven moeten verdedigen. Ik geloof dat de universiteitsstudenten perfect in staat zijn om zelf kritisch na te denken en de waarde van de vrijheid van meningsuiting begrijpen."

Volgens de organisatoren worden in België dagelijks 57 abortussen uitgevoerd. De Belgische wetten die abortus, euthanasie, kunstmatige bevruchting en draagmoederschap mogelijk maken, zijn volgens hen ook in strijd met de menselijke waardigheid.

bron: Belga