Medische kosten bij levende orgaandonatie zowat volledig geschrapt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wie tijdens zijn leven een orgaan afstaat, zal binnenkort niet langer moeten opdraaien voor de bijhorende medische kosten die nog volgen na de donatie. Dat heeft het Verzekeringscomité van het Riziv maandag beslist, zo meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Wie bij leven een orgaan afstaat, stelt een uitzonderlijk gebaar. Het is essentieel dat we uit respect voor deze mensen alle financiële drempels van orgaandonatie wegnemen", vindt De Block. De orgaandonatie zelf was al grotendeels voor rekening van de verplichte ziekteverzekering. Een deel bleef echter nog ten laste van de donor.

Concreet zullen orgaandonoren geen remgeld meer moeten betalen op de meeste geneeskundige verstrekkingen binnen het jaar na de ziekenhuisopname. "In die periode lopen de kosten namelijk het meest op", aldus De Block. Bovendien moeten ze ook de bijhorende raadplegingen en geneeskundige verstrekkingen inzake radiologie en klinische biologie de eerstvolgende tien jaar niet meer betalen.

Nog volgens De Block komen orgaandonaties bij leven steeds vaker, onder meer door het tekort aan donoren. Vorig jaar ging het om 90 levende donaties (57 nieren en 33 levers), de jaren voordien om 105 en 107 gevallen. Het totale prijskaartje van de betrokken facturen wordt geraamd op 263.000 euro. De maatregel zal in het voorjaar van 2017 ingaan, wanneer het bijhorende koninklijk besluit verschenen is.

bron: Belga