Meer dan een miljoen Belgen kunnen straks niet meer bellen met gsm

Er staat meer dan 1,3 miljoen Belgen een onaangename verrassing te wachten. Zij zullen volgende week plots doorhebben dat hun gsm-lijn is afgebroken omdat ze hun simkaart niet geregisteerd hebben.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 1 min.

Ondanks alle verwittigingen heeft toch niet iedereen zijn prepaidkaart laten registreren, dat melden de Mediahuiskranten. Vanaf 7 juni moeten alle simkaarten geregistreerd zijn zodat bekend is van wie ze zijn. De telecomoperatoren moeten tegen dan alle anonieme kaarten blokkeren. Met die maatregel wil de regering een einde maken aan de anonieme simkaarten in de strijd tegen het terrorisme.

Alarminstallatie

Éen op de drie klanten heeft de waarschuwingen genegeerd volgens minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). Parlementslid ­Veli Yüksel (CD&V) vindt dat de minister de maatregel zou moeten uitstellen, maar De Croo kan zich daar niet in vinden.

Zo wijst Yüksel erop dat het probleem verder gaat dan mensen die niet meer kunnen bellen. Anonieme simkaarten blijken ook in alarminstallaties en andere domotica te zitten, en die reageren niet op de waarschuwingen die via sms werden verstuurd.