Meeste EU-landen openen interne grenzen op 15 juni, rest volgt ten vroegste in juli

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken zijn vrijdag overeengekomen de meeste van de interne grenzen op 15 juni weer te openen. Dat is aangekondigd na afloop van een videobijeenkomst van de EU-ministers, vrijdagmiddag. Spanje is een van de uitzonderingen en gaat zijn grenzen ten vroegste op 1 juli weer openen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

De bevoegde Europees commissaris, Ylva Johansson, merkte op dat de beslissing toekomt aan de lidstaten. Ze voegde eraan toe dat sommige landen wat terughoudender zijn.

Grenscontroles

Zwitserland heeft vrijdag alvast beslist dat het zijn landsgrenzen met alle EU-lidstaten en Groot-Brittannië op 15 juni heropent. De federale raad verwijst voor die beslissing naar de verbetering van de epidemiologische situatie. Nog op vrijdag hebben de Centraal-Europese landen Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Slovakije de grenzen geopend voor elkaars burgers. Oostenrijk had donderdag al aangekondigd de grenzen met al zijn buurlanden, met uitzondering van Italië, te heropenen. Deze vier landen behoren, net als België, tot de Schengenlanden. In de Schengenregio zijn grenscontroles eigenlijk afgeschaft, maar door de uitbraak van het coronavirus voerden de meeste landen toch weer controles in.

"Voor de niet-Schengenlanden wordt een voorstel gedaan, en moet er tussen 15 juni en begin juli een akkoord komen", tweette minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem na afloop. Tegelijk wijst De Crem erop dat het "wel belangrijk (is) om steeds de website van de FOD Buitenlandse Zaken te raadplegen voor de exacte informatie".