'Mein Kampf' wordt voor de eerste keer sinds het einde van WOII gepubliceerd in Duitsland

door
Joris
Leestijd 1 min.

De autobiografie van Hitler Mein Kampf mag binnenkort weer gepubliceerd worden in Duitsland. Sinds zijn dood en sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog was er een verbod op het herdrukken van het boek. De vrijstaat van Beieren heeft sindsdien het auteursrecht maar dat zal in de december dit jaar vervallen. Adolf Hitler schreef het boek grotendeels tijdens zijn gevangenschap in 1924.

De nieuwe editie, gemaakt en gepubliceerd door The Institute of Contemporary History in München, zal tweeduizend pagina's bevatten met analyses en kritiek. Het instituut vindt dat de autobiografie een belangrijke historische en educatieve waarde heeft.

Heel wat tegenstanders zien de nieuwe publicatie niet zitten. Velen vinden dat het instituut zo weer aandacht geeft aan een genadeloze en gestoorde dictator die verantwoordelijk was voor de dood van meer dan 11 miljoen mensen. 'Dit boek is het kwaad. Het is een antisemitisch pamflet en gids voor de Holocaust', zegt het hoofd van de Joodse gemeenschap in München Charlotte Knobloch.

Het is nog verboden tot december om het boek te publiceren in Duitsland. Toch is Mein Kampf  online verkrijgbaar en kan het gekocht worden in andere landen zoals de Verenigde Staten en Canada.