Melbourne is meest leefbare stad ter wereld

Melbourne is de meest aangename stad ter wereld om in te leven. De Australische metropool troeft onder meer Wenen, Vancouver en Toronto af.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Elk jaar publiceert het prestigieuze tijdschrift 'The Economist' een ranglijst van de meest leefbare steden op aarde. Ze worden beoordeeld op basis van vijf criteria: politieke stabiliteit, de beschikbare gezondheidszorg, het culturele aanbod, de infrastructuur en het leefmilieu. Zo'n 140 steden werden onder de loep genomen en Melbourne kwam net als vorig jaar als winnaar uit de bus. De tweede stad van Australië haalt het voor de Oostenrijkse hoofdstad Wenen en het Canadese Vancouver.

Rijke landen

Volgens 'The Economist' hebben de meest leefbare steden een gelijkaardig profiel: ze zijn groot, maar niet té groot, gelegen in rijke landen en hebben een redelijk lage bevolkingsdichtheid. Er is weinig criminaliteit en het aanbod aan ontspanningsmogelijkheden is groot.

Damascus

Aan het andere eind van het spectrum neemt Damascus de weinig benijdenswaardige laatste plaats in. In de door oorlog verscheurde Syrische hoofdstad is het nog slechter vertoeven dan in het Libische Tripoli en het Nigeriaanse Lagos. De Oekraïense hoofdstad Kiev is de enige Europese stad in de top tien van minst leefbare steden.

De meest leefbare steden:

1. Melbourne, Australië

2. Wenen, Oostenrijk

3. Vancouver, Canada

4. Toronto, Canada

5. Calgary, Canada

6. Adelaide, Australië

7. Perth, Australië

8. Auckland, Nieuw-Zeeland

9. Helsinki, Finland

10. Hamburg, Duitsland

De minst leefbare steden:

1. Damascus, Syrië

2. Tripoli, Libië

3. Lagos, Nigeria

4. Dhaka, Bangladesh

5. Port Moresby, Papoea New Guinea

6. Algiers, Algerije

7. Karachi, Pakistan

8. Harare, Zimbabwe

9. Douala, Kameroen

10. Kiev, Oekraïne

 

 

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight