Mensen die geen alcohol drinken, sterven vroeger

Alcohol wordt over het algemeen gezien als iets slechts. Drinken laat je gekke dingen doen en overmatig gebruik kan een grote impact hebben op je lichaam. Drinken met mate(n) is niet voor niets een intussen te vaak gehoord woordgrapje. Maar volgens een nieuwe studie zouden zij die nooit drinken net vroeger het loodje leggen dan zij die wél alcohol consumeren.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Een op z'n zachtst gezegd opvallende uitspraak als deze vergt uiteraard een woordje uitleg. In het kader van de studie volgde de universiteit van Texas 20 jaar lang 1.824 proefpersonen. Sommigen van hen dronken nooit, anderen af en toe en nog anderen misschien iets té vaak.

Sociaal leven

Tijdens het verloop van de studie merkten de wetenschappers dat 69% van de mensen die nooit alcohol dronken, vroeger stierven dan gemiddeld. Bij de occasionele drinkers ging dat slechts om 41%. Uiteraard zijn er nog andere factoren waar rekening mee gehouden moet worden, zoals lichaamsbeweging, inkomen en mentale gezondheid. Volgens de onderzoekers zou vooral het sociale leven van de occasionele drinkers doorslaggevend zijn voor hun levensverwachting. Tijdens sociale activiteiten wordt er vaak alcohol gedronken en dat zou de opvallende resultaten kunnen verklaren. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je nu meer begint te drinken met als excuus dat je ouder wil worden. Vaker afspreken met vrienden en je sociale contacten onderhouden zijn wél een goed idee. En daar mag al eens een pintje aan te pas komen.