Met acht op café en horeca open tot 1 uur ‘s nachts: dit besliste het Overlegcomité

Vanmiddag zat het Overlegcomité samen om zich te buigen over nieuwe versoepelingen, nu de coronacijfers al enkele weken in dalende lijn zijn. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beaamde dat de cijfers «een stuk beter» zijn, en dus dringen versoepelingen zich op. Metro zet de beslissingen, die op 27 juni ingaan, op een rijtje.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

• Vanaf 27 juni mogen we opnieuw met 8 personen (in totaal) op café of restaurant, zowel binnen als buiten. De ‘regel van 8’ zal ook gelden voor bezoek dat thuis wordt ontvangen. Deze datum is niet toevallig gekozen: op 27 juni spelen de Rode Duivels hun achtste finale.

• Het sluitingsuur van de horeca wordt vanaf 27 juni verlaat tot 1 uur ‘s nachts. Nu moeten cafés en restaurants nog om 23u30 sluiten.

Telewerken is niet langer een verplichting, maar wordt wel aanbevolen.

• We mogen vanaf 27 juni weer met meerdere mensen gaan winkelen. De mondmakerplicht blijft voorlopig wel nog van kracht. Vandaag is alleen winkelen de regel.

• Het samenscholingsverbod gaat op de schop.

• Op evenementen, jeugdactiviteiten en vakantiekampen zullen meer personen worden toegelaten. Overnachtingen zijn opnieuw toegestaan tijdens die kampen.

Grondiger tracingsysteem

Voorts was er nog heel wat eigen lof voor de Belgische vaccinatiecampagne, maar tegelijk luidde de oproep: laat jezelf vaccineren, en moedig anderen aan om ook een vaccin te laten zetten.

«De zaken gaan vooruit», aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit), die tegelijk voorzichtigheid predikte. «We hopen op een zo zorgeloos mogelijke zomer. Maar daarvoor moeten de dijken om ons tegen het virus te beschermen zo sterk mogelijk gehouden worden.»

Voor burgers uit 27 landen wordt een inreisverbod gehanteerd. Belgen die terugkeren uit die landen zullen een quarantaine van 10 dagen moeten respecteren. De landen op die zwarte lijst zijn: India, Brazilië, Verenigd Koninkrijk, Jordanië, Botswana, Qatar, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Argentinië, Zuid-Afrika, Democratische Republiek Congo, Bolivia, Paraguay, Uruguay, Georgië, Chili, Trinidad & Tobago, Colombia, Oeganda, Zimbabwe, Swaziland, Lesotho, Namibië, Mozambique, Suriname en Peru.

Vandenbroucke kondigde ook een «veel grondiger tracingsysteem» aan, door verder terug te gaan dan twee dagen in het verleden wanneer mensen ondervraagd worden over hun contacten.

De minister benadrukte nog dat de minmale eis voor het opheffen van de coronamaatregelen «een vaccinatiegraad van 70% bij de volledige bevolking» is.

Nieuw Overlegcomité op 16 juli

Tot slot is er op 16 juli een nieuw Overlegcomité gepland, waar de afschaffing van heel wat coronamaatregelen op tafel zal liggen. Onder meer het heropenen van het nachtleven zal dan een agendapunt zijn.