Met deze genen loop je groter risico op ernstig verloop COVID-19

Zelfs negen maanden na de uitbraak van het coronavirus bestaan er nog heel wat vragen. Vooral over waarom de een ernstig ziek wordt en de ander geen klachten ondervindt is nog niet alles geweten. Een nieuwe studie heeft nu aangetoond dan bepaalde dna-strengen een invloed hebben op het verloop van Covid-19.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Britse universiteit van Edinburgh publiceerde in vakblad Nature dat een aantal genetische sequenties vaker voorkomen bij mensen die een levensbedreigende vorm van Covid oplopen. De ontdekking kan helpen mensen te waarschuwen dat ze meer gevaar lopen en bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Genoomstudie

Voor het onderzoek analyseerden wetenschappers 2244 patiënten die  door corona op intensieve zorg belandden. Hun dna werd onderworpen aan een genoombrede studie (GWAS), waarin genetische varianten van individuen worden geanalyseerd om vast te stellen of ze gelinkt kunnen worden aan een specifieke eigenschap. De gevonden genen houden verband met ontstekingsprocessen en de lichamelijke reactie op aanvallende virussen.

"Het TYK2-gen bijvoorbeeld wordt geassocieerd met de ontstekingsreacties, die de bekende 'cytokinestorm' - een soort overreactie - veroorzaken, die ertoe leidt dat jonge patiënten met corona overlijden,” zegt onderzoeker en docent David Strain van de universiteit van Exeter. Hij wijst ook op de link tussen een ernstige verloop van COVID-19 en een gen dat je meer vatbaar maakt voor obesitas. Dat zou kunnen betekenen dat een verandering van leefstijl niet zoveel impact heeft op het verloop van corona.