Met deze simpele tip kunnen ongevallen met fietsers en openzwaaiende autodeuren vermeden worden (video)

Jaarlijks gebeuren er gemiddeld 333 ongevallen waarbij een fietser tegen een geopend autoportier aanrijdt. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) opvroeg bij minister Annelies Verlinden. In 96% van de gevallen leidt zo’n ongeval tot lichamelijk letsels. Meestal gaat het om lichtgewonden, maar in één op de 12 gevallen vallen er ook zwaargewonden. Jaarlijks sterven er zelfs 1 à 2 personen nadat ze met hun fiets tegen een geopend portier aanrijden. «Zulke ongevallen kunnen vermeden worden door oplettend het portier te openen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de Dutch Reach.»

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De periode 2016-2020 gebeurden er jaarlijks gemiddeld 333 ongevallen waarbij een fietser tegen een geopend autoportier aanrijdt. Gelukkig bestaat er een eenvoudige manier om ongevallen met een geopend portier te vermijden: de Dutch Reach. Jef Van den Bergh: «De meeste chauffeurs openen hun autodeur met de aanliggende hand. Bij de Dutch Reach wordt echter van de hand gebruik gemaakt die zich het verste van het portier bevindt. Hierdoor moet de chauffeur zijn lichaam draaien, en zal hij veel makkelijker en zelfs automatisch in de zijspiegel en over zijn schouder kijken, en op die manier aankomend verkeer en fietsers meteen opmerken.» Een concreet voorbeeld: een autobestuurder die aan de kant van een weg parkeert, waar fietsers op de rijbaan rijden, opent zijn portier niet met de linker-, maar wel met de rechterhand, waardoor hij een aankomende fietser bijna niet kan missen.

In het buitenland, met name Nederland en het Verenigd Koninkrijk, wordt deze methode al gepromoot om de verkeersveiligheid te verhogen, bijvoorbeeld in dit filmpje:

Niet enkel bestuurders, maar ook passagiers kunnen van de Dutch Reach gebruik maken om hun portier veiliger te openen, een tip die premier Alexander De Croo en Maggie De Block in 2016 nodig hadden nadat ze allebei op dezelfde dag een fietser van de weg ramden toen ze uit hun wagen wilden stappen.