Met deze vijf tips leer je duurzaam leven

Duurzaam leven hoeft niet moeilijk of eentonig te zijn. Integendeel, bewijst de Nederlandse Marieke Eyskoot in haar boek ‘DIT IS EEN GOEDE GIDS – voor een duurzame lifestyle'. "Het is net een heel rijke wereld."
door
Mare
Leestijd 3 min.

"Ik kreeg regelmatig de vraag hoe je duurzaam kan leven. Daarom besloot ik dit boek te schrijven", vertelt Eyskoot. Het is een leidraad en geen handleiding die je strikt moet volgen. "Het is heel belangrijk om niet te perfectionistisch te zijn, want dan zal je het niet volhouden. Alle kleine beetjes helpen. Je moet ook doen wat bij je past. Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Leg jezelf dus geen dingen op die je niet meer mag doen. Als tweedehandskledij bijvoorbeeld helemaal niets voor jou is, kies dan in elk geval voor kwaliteit boven kwantiteit bij nieuwe aankopen. Of als je het snel koud hebt, moet je de verwarming niet een graadje lager zetten. Kies in plaats daarvan iets anders om energie te besparen, zoals het gas lager draaien. Scheelt ook geld! Maak het jezelf niet te moeilijk en probeer geen heilige te zijn."

“Met mijn boek probeer ik duidelijk te maken dat duurzaam leven heel wat deuren opent. Het is een hele rijke wereld, waar heel veel mooie dingen te koop zijn. De duurzame merken zijn ook vaak de innovatief. Ze maken heel mooie producten met een verhaal. Het gaat dus helemaal niet alleen over kopen, maar ook over kwalititeit, delen, ruilen, slim kiezen en andere strategieën om iets goeds te doen voor jezelf en de wereld: je ontdekt nieuwe mogelijkheden, voelt je vaak gezonder en kan geld besparen.”

Enkele gouden tips

Kleding

Koop enkel wat je echt draagt en niet wat je graag koopt. We laten ons te vaak leiden door koopjes of wat we mooi vinden bij anderen, maar die stukken blijven vaak in de kast hangen.

Verzorging

Koop minder producten. We gebruiken er te veel, je huid kan dat niet opnemen. Bovendien zijn al die producten dan geopend en worden ze slecht voor je ze opgebruikt. Knip een tube eens open als er niks meer uitkomt: er zit vaak nog veel in.

Eten

Red voedingswaren van de vuilnisbelt door niet op zoek te gaan naar de producten waarvan de vervaldatum nog weken verwijderd is. We kiezen te snel voor de melk die nog lang goed is, terwijl de bus toch op een paar dagen tijd leeg is.

Wonen

Deel spullen met je buren. We hebben niet allemaal een hogedrukreiniger of grasmaaier nodig. Die gebruik je slechts enkele keren per jaar. Delen bespaart je niet alleen veel geld, maar is ook nog eens heel gezellig.

Op vakantie

Op fietskampeervakantie gaan is duurzamer dan thuisblijven, omdat je minder energie verbruikt. Als je iets meer luxe wilt, laat ketens dan links liggen, maar zorg ervoor dat je geld bij de lokale bevolking terechtkomt.

Wie is Marieke Eyskoot?

De Nederlandse Marieke Eyskoot is sustainable fashion en lifestyle-expert. Ze werkte bij Schone Kleren Campagne, die pleit voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Ze schreef de eerlijke kledinggids ‘Talking Dress' en werd genomineerd door Het Parool als Amsterdammer van het Jaar.

Marieke Eyskoot, Dit is een goede gids, Lannoo, 336 p., 20 euro