Met deze vragen scoor je op elk sollicitatiegesprek

Op het einde van elk sollicitatiegesprek komt de gevreesde vraag: “Heb je nog vragen voor ons?” Dat is je kans om als kandidaat op te vallen door enkele doordachte vragen te stellen. Met deze vijf voorbeelden kan je alvast uitpakken.

door
Online redactie
Leestijd 2 min.

Heb je nog vragen bij wat je op mijn cv leest?

Met deze vraag toon je lef. Je stelt je namelijk heel kwetsbaar op. Maar zo toon je dat je niet bang bent om je zwakke punten openlijk te bespreken met je potentiële werkgever. Heb je bijvoorbeeld een gap year genomen? Benadruk dan vooral wat je uit die ervaring hebt geleerd en hoe die vaardigheden het bedrijf kunnen helpen.

Ik heb X gelezen over het bedrijf. Kan je me hier wat meer over vertellen?

Het is belangrijk om het bedrijf waarbij je solliciteert eerst op te zoeken. Niet alleen omdat je dan kan uitblinken bij het beantwoorden van de vragen, maar ook omdat je zo een geïnformeerde vraag kan stellen. Op die manier laat je zien dat je je huiswerk hebt gedaan en dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.

Wat zullen mijn grootste uitdagingen worden, moest ik de baan krijgen?

Soms kan het lonen om brutaal eerlijk te zijn. Het antwoord op deze vraag geeft je de kans om jezelf te verdedigen. Maakt de werkgever zich eigenlijk nog zorgen of je de job wel aankan? Dan zal dat bij deze vraag blijken en krijg je meteen de kans om hier gepast op te reageren.

Waarom heeft de persoon voor mij de rol verlaten?

Uit het antwoord van deze vraag kan je misschien afleiden wat de vorige werknemer fout deed en welke fouten je best kan vermijden. Het toont ook meteen wat de werkgever belangrijk vindt. Luidt het antwoord bijvoorbeeld dat die collega altijd te laat was? Dan weet je meteen dat punctualiteit een gewaardeerde eigenschap is.

Wanneer hoor ik iets terug?

Je hoeft geen afwachtende houding aan te nemen. Met deze vraag toon je namelijk betrokkenheid. Daarnaast geeft het je ook een idee over hoelang je zal moeten wachten tot er verdere stappen kunnen worden genomen.