Metro-kranten krijgen tweede leven als streetart

Metro-kranten een tweede leven geven, dat is het idee achter het nieuwe werk van straatkunstenaar Mu_lupo<HH>. Haar kleurrijke duiven zijn te bewonderen in onze hoofdstad.
door
Mare
Leestijd 3 min.

Sinds kort prijken op oude Metro-kranten drie gekleurde duiven op een pijler van de Hall of Fame, in het Anderlechtse Vijverspark. Deze plek, die zich over meerdere kilometers onder de Brusselse ring uitstrekt, is erg populair bij liefhebbers van streetart. De nieuwe muurschildering is het werk van Murielle Tisserand, alias mu_lupo. We zochten haar op voor een gesprek.

Als Française in België wonen

De kunstenares uit het Zuid-Franse Nice is een half jaar geleden in Brussel komen wonen. Als kunstschilder met een tiental jaar ervaring, heeft ze zich gespecialiseerd in belettering, trompe-l'oeils en de versiering van gevels en bedrijfsruimtes. Enkele jaren geleden heeft de jonge vrouw van 33 haar pijlen op streetart gericht. Ze was drie jaar geleden voor medische redenen op doorreis in België, maar besliste uiteindelijk om er te blijven.

Gefascineerd door Brussel

«Ik was meteen weg van Brussel. De stad heeft een dynamische en gevarieerde kunstscène. Er heerst dagelijks een ontzettend inspirerende competitiegeest. De aandacht en de visie van mevrouw Karine Lalieux (schepen van Cultuur en Toerisme van Brussel, n.v.d.r.) met betrekking tot de ontwikkeling van streetart in Brussel, biedt mij bovendien de kans om op openbare projectoproepen voor kunstenaars te reageren. Zo heb ik misschien ooit wel het geluk om mijn werk op een van de stadsmuren tentoon te stellen», droomt de kunstenares luidop.

Waarom kranten van Metro?

Voor haar laatste werk haalde Murielle in eerste instantie inspiratie uit de krant Metro. «Ik las hem in Frankrijk, ik lees hem in België en misschien lees ik hem ooit wel in het Nederlands. Toen ik op een avond uit de metro stapte, kreeg ik zin om de Metro-kranten van die dag te hergebruiken om er een tweede leven aan te geven. Ik hou van het contrast tussen het natuurlijke van papier en het erg stedelijke uitzicht van Metro. Werken op een ondergrond van recycleerbaar en vergankelijk materiaal zoals kranten biedt gevarieerde samenstellingsmogelijkheden. De kranten worden als volwaardige grafische elementen in mijn schilderij opgenomen», legt de jonge vrouw uit.

Duiven onder de aandacht

Foto mu_lupo

Nadat ze de kranten op de pijler had gekleefd, schilderde de kunstenares er duiven op. Daarvoor gebruikte ze zowel acrylverf als spuitbussen. «Ik heb voor duiven als thema gekozen omdat het de stadsdieren bij uitstek zijn en omdat ze er in Brussel prachtig uitzien. Hoewel ze niet geliefd zijn, wilde ik ze onder de aandacht brengen. We komen er overal ter wereld mee in aanraking, maar nemen nooit de tijd om ernaar te kijken. Ze zijn als een onzichtbaar leger, een georganiseerde gemeenschap met eigenschappen die overeenkomsten vertonen met sommige menselijke gedragingen», verduidelijkt de Française.

Aan stoppen denkt mu_lupo nog niet, en ze hoopt opnieuw in België kunst te maken. «Ik ben van plan om binnenkort de legale muren van Gent en Antwerpen te verkennen, om op projectoproepen van de stad Brussel te reageren en om verder Belgische kunstenaars te ontmoeten en er eventueel mee samen te werken», besluit Tisserand.

(tw)