Miley Cyrus is haar wilde haren kwijt

Miley Cyrus is terug van weggeweest. De Amerikaanse popster heeft een nieuwe single uit, en daar hoort blijkbaar ook een nieuw, ‘braver' imago bij. Zo heeft ze de wiet afgezworen, is haar geblondeerde jongenskapsel verleden tijd en beschouwt ze lingerie niet langer als een volwaardige outfit. Maak kennis met Miley 2.0.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Je hoeft maar een blik te werpen op de cover van ‘Malibu' om te snappen waarover we het hebben. Miley siert de hoes van haar nieuwste single in een wollen trui mét rolkraag, zweverig in de lens kijkend terwijl ze languit in het gras ligt.

Het nummer zelf is een poprock-achtige ballad, waarin ze naar eigen zeggen haar liefde voor haar verloofde Liam Hemsworth bezingt.

Vleeskleurig latex pakje

In vergelijking met de dagen dat ze poedelnaakt aan een sloopkogel bengelde in de clip van haar wereldhit ‘Wrecking ball' is dat een hele stijlbreuk. Tot pakweg 2013 had Miley Cyrus als voormalige Disney-ster een quasi maagdelijk imago, naar het voorbeeld van haar alter ego Hannah Montana.

Maar na de zoveelste breuk met haar grote liefde Liam Hemsworth (of was het de oorzaak?) herrijst ze als een schaarsgeklede, biseksuele, blowende beroepsprovocatrice.

Zo schoffeert ze het puriteinse Amerika wanneer ze zanger Robin Thicke op de 2013 MTV Video Music Awards trakteert op een staande lapdance, gehuld in een vleeskleurig latex pakje.

AFP / N. Barnard

In de maanden en jaren daarop maakt ze van haar nietsverhullende, über-extravagante outfits zowat haar handelsmerk, in die mate dat zelfs Lady Gaga er bij verbleekt. Muzikaal maakt ze een uitstapje in de hiphop-scène, alvorens in 2015 een even geflipt als experimenteel album over haar overleden huisdieren te releasen.

Lamborghini-type

Twee jaar later lijkt de brave Miley van weleer min of meer terug. Niet toevallig is ze ook opnieuw verloofd met Liam, die de motor blijkt achter de imagowissel.

"Hij herkende mij op een bepaald moment niet meer", vertelde ze onlangs in een interview met het magazine Billboard. "Dat deed me inzien dat ik moest veranderen. Ik was ook veel te veel het Lamborghini/Rolex-type geworden. Zo ben ik eigenlijk echt niet."

De twee tortelduifjes leven nu samen op een ranch in Malibu, wat meteen de titel van de single verklaart. De voorbije maanden schreef Miley er aan een nieuw album, dat voorlopig nog geen titel of releasedatum heeft. Ze schurkt er weer dichter aan tegen de muzikale roots van haar vader, de bekende countryster Billy Ray Cyrus.

Hillary Clinton

Een van de nummers zou zelfs opgedragen zijn aan Hillary Clinton, iets wat we de oude Miley niet meteen zagen doen. Zelfs haar alom bekende voorliefde voor marihuana heeft ze afgezworen.

Het lijkt er dus sterk op dat ze de goede raad van haar bekende meter Dolly Parton heeft opgevolgd. "Miley kan zingen, schrijven en ze is slim", zegt de ‘Jolene'-zangeres. "Ze heeft het echt niet nodig om zich zo extreem te gedragen."