Minder calorieën eten gaat ouderdom tegen

door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Iedereen wil er jonger uitzien, maar hoe moet je dat dan doen? Onderzoekers van de Duke University hebben aangetoond dat mensen die hun calorie-inname met 25% verminderen ouderdom kunnen tegengaan.

De onderzoekers stellen dat minder calorieën niet alleen een positief effect hebben op je jeugdigheid, maar je ook beschermen tegen chronische ziektes. "Biologische veroudering is de geleidelijke en progressieve verslechtering van systemen in het lichaam", zegt Dr Daniel Belsk van de Duke University. "Als we de mate van biologische veroudering kunnen vertragen, kunnen we veel ouderdomsaandoeningen en handicaps kunnen voorkomen", klinkt het.

Eerder onderzoek

De onderzoekers bekeken gegevens uit een eerdere proef. Van de 220 niet-zwaarlijvige deelnemers had 145 hun calorie-inname met 25% beperkt, terwijl de rest hun bestaande dieet bleef volgen.

Die gegevens werden geanalyseerd en de wetenschappers kwamen tot de constatatie dat de mensen in de caloriebeperkingsgroep hun biologische leeftijd met gemiddeld 0,11 jaar zagen stijgen. Bij de testpersonen die hun normale dieet onderhielden namt het met 0,71 jaar toe.

Biologische leeftijd is werkelijke leeftijd

“Interventies om veroudering tegen te gaan zijn een belangrijk onderwerp voor medisch onderzoek", zei Dr William Kraus, medeauteur van de studie die werd gepubliceerd in ‘The Journals of Gerontology'. "Chronologische leeftijd - de leeftijd van de geboorte - is echter minder belangrijk dan de biologische leeftijd - de werkelijke leeftijd van iemands fysiologische systeem.”

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight